Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, după ședința Comitetului Executiv, că PSD nu va vota legea carantinei, până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vor veni să lămurească „toate aspectele în discuție”.

„Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Eu am o dezamăgire personală față de Iohannis. M-aș fi asteptat să cheme toate forțele parlamentare si să aibă o discuție aplicată. Această sustragere din spatiul public nu e permisă tinând cont ce se întâmplă”, a spus Ciolacu, la finalul sedinței conducerii PSD.

Ca replică, Guvernul a anunțat că nici premierul Ludovic Orban, nici miniștrii nu au primit vreo invitație la dezbaterile din Parlament pe tema legii carantinei și izolării.

„Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial”, a transmis Guvernul.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a făcut o paralelă sugestivă la Realitatea PLUS între demersul PSD de a bloca măsurile anti-epidemie luate de Guvern și ceea ce făceau bunicii pesediștilor în anii 50: „După ce bunicii lor au făcut pentru acest popor „Experimentul Gulag”, când s-au nenorocit elitele intelectuale, politice de dreapta ale acestei țări, acum, după 70 de ani, urmașii celor care au dus românii în Gulag vin cu experimentul infectării românilor”. Mai mult, liberalul a atras atenția că PSD, din calcule politicianiste, vrea ca numărul infectaților să crească pentru ca alegerile locale și parlamentare să fie amânate, iar PNL să se erodeze electoral. 

Rareș Bogdan: „Asistăm la o frăție a CCR cu Avocatul Poporului și PSD plus brațul guraliv Pro România. Este un experiment. După ce bunicii lor au făcut pentru acest popor „Experimentul Gulag”, când s-au nenorocit elitele intelectuale, politice de dreapta ale acestei țări, acum, după 70 de ani, urmașii celor care au dus românii în Gulag vin cu experimentul infectării românilor. Din calcule pur politicianiste, pentru a încerca să amâne alegerile locale și parlamentare în dorința ca puterea reprezentată de PNL să se erodeze la maxim, vor face absolut tot ce le stă în putință și vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștienței liderilor PSD”.

De asemenea, Rareș Bogdan a răspuns criticilor venite din partea PSD conform cărora PNL trebuia să vină de mult timp cu legea privind carantina în Parlament, nu pe ultima sută de metri. În acest context, prim-vicepreședintele PNL a precizat că nicio guvernare nu a mai trecut printr-o astfel de criză, iar „PSD încearcă să arunce spre PNL vina unei gestionări precare a situației, ceea ce este fals”. 

Rareș Bogdan: „Nicio putere care se află la gestionarea treburilor țărilor nu a mai trecut prin așa ceva. Este o situație pe care Angela Merkel, în urmă cu câteva zile în Parlamentul European, a semnalat-o ca fiind complet nouă și similară cu un adevărat război mondial. Tot dânsa vorbea despre o criză economică care se prefigurează a fi cea mai puternică de la Al Doilea Război Mondial încoace, deci din ultimii 70 de ani. Ei bine, aici vorbim de o chestiune în care PSD și liderii săi încearcă să arunce spre PNL vina unei gestionări precare a situației, ceea ce este fals. PNL, Guvernul, Președintele au gestionat excepțional situația de pandemie, de criză medicală începând cu 10 martie până în data de 10 iunie, adică în momentul în care am avut prima hotărâre a CCR. În acea perioadă, România a trecut mult mai ușor prin pandemie decât țări cu un sistem medical extrem de bine pus la punct. Ce se întâmplă acum e că vom asista la atacuri în cascadă împotriva Guvernului, Președintelui și a liderilor PNL. (…) În urmă cu o lună jumătate am făcut 8 mii de teste și aveam 190-200 de cazuri, iar acum câteva ziel am făcut 8 mii de teste și am avut 400 de cazuri. Deci e o dublare a acestei situații din cauza incitării și a inconștienței unor politicieni care au îmdemnat populația să nu respecte măsurile și să creadă tot felul de fake news-uri. Cu toate astea, oamenii trebuie să înțeleagă că masca nu e obligatorie doar în România, ci și în Italia și în Germania și în Belgia. Sunt multe țări, inclusiv în nordul Italiei și unele zone din Belgia, unde cetățenii sunt obligați să poarte mască și în spații deschise, restul doar în spațiile închise. Vectorii anti-COVID sau anti-guvernamentali vin să ne spună că în unele țări nu se poartă mască, dar sistemul sanitar de acolo este un sistem care va face față unei eventuale situații de infectare în masă. La noi, sistemul medical ține doar de dedicația medicilor, nu de infrastructura medicală. Sistemul medical românesc e precar. Așadar, eu invit românii să respecte regulile de distanțare, să poartă mască, să țină cont de toate reglementările și sfaturile medicilor, epidemiologilor și specialiștilor și să nu creadă în acești profeți mincinoși care zic că nu există COVID, că nu trebuie să purtăm mască, că ne putem îmbrățișa fără nicio problemă. Trebuie să ne continuăm viața, dar trebuie să ținem cont de noua realitate. Noua realitate vorbește de distanțare, de mască, de dezinfectare și ne obligă să avem un altfel de comportament decât în urmă cu 6 luni”.