Companiile aeriene trebuie să-i despăgubească pe clienți pentru cursele anulate din cauza pandemiei de coronavirus, afirmă comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Ea a respins astfel solicitările venite din partea operatorilor aerieni de a relaxa regulile europene în domeniu. Comisarul pentru transporturi a explicat că Uniunea nu intenționează să facă modificări legislative în acest stadiu și că pentru schimbarea regulilor ar fi nevoie de un sprijin mult mai larg din partea instituțiilor europene, transmite Reuters.

Companiile aeriene caută și sprijin guvernamental, spunând că rambursarea banilor pentru sute de mii de bilete, le-ar duce spre faliment. Potrivit unor estimări numai compania Lufthansa ar trebui să returneze în trimestrul al doilea 3,5 miliarde de euro pentru biletele vândute.

La noi ministrul transporturilor a anunțat aseară că autoritățile de la București au început discuțiile cu Comisia Europeană pentru a putea aloca un sprijin financiar în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro companiilor aeriene românești TAROM și Blue Air, puternic afectate de criza declanșată de pandemia cu noul coronavirus.