Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, regretă uciderea în Franța a șoferului de tir român, din weekendul trecut și anunță ca Executivul European are ca prioritate dezvoltarea de facilități de parcare sigure pentru șoferii de tir.

„Sunt întristată de uciderea, în Franța, a unui șofer de tir român, în weekendul trecut. Condoleanțe soției sale, familiei și prietenilor. Este clar că trebuie să facem toate eforturile posibile pentru a-i proteja și fac apel la autoritățile tuturor țărilor UE să ia măsurile necesare pentru a preveni asemenea tragedii”, a scris comisarul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, Adina Vălean explică și faptul că Uniunea Europeană nu are competențe în domeniul securității transporturilor rutiere și că acestea revin statelor membre: „După adoptarea Pachetului de Mobilitate I, Comisia Europeană are ca prioritate dezvoltarea de facilități de parcare sigure pentru șoferii de tir. În acest moment, la nivel european, avem un deficit de 100.000 de locuri unde șoferii pot parca peste noapte și un deficit și mai mare de zone de parcare sigure certificate”, a mai adăugat aceasta.

Potrivit comisarului european, pentru a reduce acest deficit, a fost oferită finanțare pentru noi parcări prin Mecanismul de Conectare al Europei (CEF): „ De asemenea, Comisia lucrează la standarde comune pentru parcările sigure, pentru a evita atacurile asupra șoferilor, atunci când ei își fac meseria sau se odihnesc”, a conchis aceasta.