Comisia Europeană a revizuit din nou în creștere puternică prognoza privind evoluția economiei românești în acest an.

Potrivit noii estimări, economia României va crește cu 7,4% în 2021 și cu 4,9% anul viitor. În primăvară, Comisia estima un avans de doar 5,1% pentru 2021, deși prognoza fusese deja majorată substanțial față de cea din iarnă, de 3,8%. 

România ar urma să aibă, astfel, cea mai mare creștere economică din UE în acest an. Majorarea prognozei de creștere este pusă pe seama evoluției peste așteptări din primul trimestru. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, în primele 3 luni, cu 2,8% în ritm trimestrial, susținut mai ales de investiții și consumul privat.

„Încrederea companiilor și a consumatorilor a rămas puternică până acum. Consumul privat ar urma să rămână robust, susținut de ridicarea restricțiilor, în special în sectoarele puternic lovite de pandemie ca arte, divertisment, restaurante și hoteluri, precum și de creșterea destul de puternică salariilor în primele luni din an. Investițiile ar urma să rămână consistente, susținute atât de sectorul public, cât și de cel privat. Creșterea susținută a comenzilor sugerează o creștere a activității industriale în lunile următoare”, argumentează Comisia.

Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul țărilor. Inflația anuală ar urma să se situeze la 3,2% comparativ cu 3,9% în prognoza anterioară).