Comisia Europeană a aprobat miercuri, 17 februarie, un al doilea contract cu compania farmaceutică americană Moderna, care prevede o achiziție suplimentară de 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID (150 de milioane în 2021 și o opțiune de a cumpăra încă 150 de milioane în 2022) în numele tuturor statelor membre ale UE. Noul contract prevede, de asemenea, posibilitatea de a dona vaccinul către țările cu venituri mici și medii sau de a-l redirecționa către alte țări europene, informează un comunicat.

Contractul de astăzi cu Moderna se bazează pe portofoliul larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, inclusiv contractele deja semnate cu BioNTech / Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac și Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura accesul Europei la 2,6 miliarde de doze, odată ce vaccinurile s-au dovedit a fi sigure și eficiente.

Comisia a acordat autorizație condiționată de introducere pe piață pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer la 21 decembrie 2020, Moderna la 6 ianuarie 2021 și AstraZeneca la 29 ianuarie 2021.

Contractul actual prevede achiziționarea a 160 milioane de doze din vaccinul produs de Moderna.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Astăzi asigurăm 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 produs de Moderna, care este deja utilizat pentru vaccinare în Uniunea Europeană. Acest lucru ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: să ne asigurăm că toți europenii au acces la vaccinuri sigure și eficiente cât mai repede posibil. Cu un portofoliu de până la 2,6 miliarde de doze, vom putea oferi vaccinuri nu doar cetățenilor noștri, ci și vecinilor și partenerilor noștri.”