Șefa Directoratului General pentru Sănătate al Comisiei Europene, Sandra Gallina, a respins luni ipotezele potrivit cărora producătorii de medicamente nu au obligații legale de a livra dozele de vaccin anti-Covid specificate în contractele încheiate cu Executivul European, informează AFP, preluat de Agerpres.
Oficialul Comisiei a explicat că flexibilitatea introdusă în contractul cu compania anglo-suedeză AstraZeneca s-a aplicat unui scenariu în care studiile clinice puteau să nu aibă succes, dar în mod esențial nu s-au aplicat calendarului de livrare a vaccinurilor.
Gallina s-a referit în mod specific la formularea contractuală privind „cele mai bune eforturi” menționată în controversa declanșată de CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, săptămâna trecută. El a insistat asupra faptului că angajamentele semnate de compania sa o obligau doar să respecte termenele de livrare în conformitate cu „cel mai mare efort”.
Gallina a respins, însă, această afirmație în fața Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, susținând că formularea „cele mai bune eforturi” a fost utilizată în contracte, deoarece companiile nu puteau ști dacă candidații lor la vaccin vor trece studiile clinice la momentul respectiv. Limbajul contractual nu le-a absolvit, însă, de responsabilitatea de a „livra într-un anumit termen” odată ce obstacolele au fost eliminate, a spus ea.
Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că în cadrul contractelor dintre UE şi producătorii de vaccinuri „putem fie să primim produsele, fie sumele plătite”, adică rambursarea plăţilor deja efectuate.
Comisia a alocat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca şi pentru creşterea capacităţii de producţie a companiei 336 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă achitată integral. „Nu am vaccinul, nu aveţi plata de la Comisie”, a rezumat situaţia directorul general.
Gallina a respins de asemenea argumentul potrivit căruia UE a pierdut intenționat doze prețioase de vaccin, nedorind să cheltuiască la fel cum o făceau alte state.
„Cu siguranță nu am fi obținut mai multe doze cu mai mulți bani”, a spus Gallina. „Pentru că problema … este producția”, a lămurit oficialul european.
Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuşi, producţia se dovedeşte o provocare uriaşă, cu mai multe probleme de început.
Pentru a asigura accesul în timp util la vaccinurile anti-COVID-19 pentru toți cetățenii UE și pentru a aborda actuala lipsă de transparență a exporturilor de vaccinuri în afara UE. Comisia Europeană a pus în aplicare la 29 ianuarie o măsură care impune ca astfel de exporturi să facă obiectul unei autorizații de export din partea statelor membre.
Executivul european a luat această decizie în urma disputei sale cu compania farmaceutică AstraZeneca. Aceasta din urmă, invocând probleme de randament al producţiei, a anunţat că în primul trimestru va putea livra doar 60%, apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar. În orice caz, AstraZeneca va creşte în cele din urmă cu 30% în primul trimestru distribuţia pe piaţa europeană a vaccinului său autorizat vineri de UE, informează Agerpres.
„Ca să fie clar, noi vrem aceste vaccinuri. AstraZeneca ne-a atenţionat despre întârziere în ultimul moment şi fără a oferi motive convingătoare. Acum este nevoie de transparenţă”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate mai sus.
Anunţul privind aceste întârzieri a alimentat speculaţiile legate de posibile livrări către Marea Britanie cu vaccinuri produse de acest grup farmaceutic în UE, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.
„Vrem să ştim ce e produs în fabricile sale europene, ce a fost exportat, unde s-a exportat şi ce a fost stocat. Mai bine să existe transparenţă decât zvonuri”, a spus preşedinta Comisiei.
Sistemul de transparență și autorizare va impune societăților cu care UE a încheiat acorduri prealabile de achiziție să notifice autoritățile statelor membre cu privire la intenția de a exporta vaccinurile produse în Uniunea Europeană până cel puțin la sfârșitul lunii martie.
Potrivit Comisiei Europene, măsura este direcționată, proporțională, transparentă și temporară. Ea este în deplină concordanță cu angajamentul internațional al UE în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și al G20 și în conformitate cu ceea ce a propus UE în contextul inițiativei OMC privind comerțul și sănătatea.
De altfel, angajată în favoarea solidarității internaționale, UE a exclus din acest sistem furnizările de vaccinuri pentru ajutor umanitar sau destinate țărilor din cadrul mecanismului COVAX, precum și statelor din vecinătatea sa.