Consiliul European care va începe joi  va fi de o importanță crucială pentru România, pe ordinea de zi fiind între altele temele climatice, cu impact masiv asupra economiei, scrie europarlamentarul Corina Crețu (Pro România), într-o postare pe Facebook.

Crețu precizează că, pentru România, impactul acestei decizii va fi semnificativ, cu atât mai mult dacă ne gândim la Valea Jiului. ”În calitate de Membru al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, voi urmări activ acest subiect și voi face toate demersurile pentru ca Valea Jiului să rămână pe agenda europeană”, mai scrie europarlamentarul Pro România.

Redăm mai jos integral postarea Corinei Crețu pe Facebook”Consiliul European care va avea loc la finalul acestei săptămâni, în perioada 10-11 decembrie, va fi de o importanță crucială pentru România.Joia aceasta va începe ultima întrunire a Consiliului European de anul acesta. Pe ordinea de zi se vor afla și temele climatice: se va încerca stabilirea unui nou obiectiv de reducere a emisiilor cu efect de seră, în vederea atingerii de către Uniunea Europeană a neutralității climatice până în 2050.Obiectivul despre care se va discuta este acela de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030. Este, așadar, o țintă foarte ambițioasă, dar care trebuie să țină cont absolut obligatoriu de aspecte care țin de costurile pe care le implică atingerea acestui deziderat, precum și de circumstanțele naționale.Pentru România, impactul acestei decizii va fi semnificativ – cu atât mai mult dacă ne gândim la Valea Jiului. Am militat întotdeauna ca Valea Jiului să fie asistată în această tranziție și să primească o atenție specială. În calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am alocat bani pentru această regiune și am inclus-o în proiecte-pilot prin care i s-a acordat asistență tehnică. Iar anul trecut i-am solicitat noului Comisar European pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, să aibă în vedere dramele prin care trec oamenii din Valea Jiului.Am primit asigurări că va exista sprijinul de care e nevoie pentru Valea Jiului și că cei care resimt cel mai puternic efectele acestei așa-numite ”tranziții verzi” vor fi și cei care primesc un ajutor mai mare. În calitate de Membru al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, voi urmări activ acest subiect și voi face toate demersurile pentru ca Valea Jiului să rămână pe agenda europeană.Cred că trebuie să înlăturăm mitul conform căruia obiectivul neutralității climatice este cel mai mare dușman al acestor comunități, dar se poate face acest lucru doar dacă există o viziune integratoare. Sper ca săptămâna aceasta, Consiliul European să aibă în vedere aceste aspecte. Ar fi foarte important pentru România și pentru români.Vă doresc o seară plăcută tuturor, multă sănătate.”