Prin inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor de la nivelul UE, România mai are la dispoziție, până în 2023, aproape 300 milioane de euro, a afirmat luni eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), criticând o intenție a Guvernului de a sprijini financiar tinerii care studiază în străinătate care ar putea crea diviziune și nemulțumire în rândul studenților din țară.

“Există bani pentru toți tinerii români: atât pentru cei care se întorc în România după studiile realizate în străinătate, cât și pentru cei care studiază în țară. Avem bani la Bruxelles pe care îi putem cheltui până în 2023 pentru proiecte care privesc inserarea tinerilor pe piața muncii (indiferent în ce țară au studiat), dar din acești bani România a cheltuit abia 2% în șapte ani. Intenția Guvernului de a oferi sprijin financiar studenților care-și urmează studiile în străinătate i-a nemulțumit pe o parte din cei care studiază în țară. Din păcate, această divizare este nu doar inutilă, ci și total contraproductivă”, a spus Crețu, într-o reacție pe Facebook.

Fost comisar european, Crețu a spus că Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a mobilizat, la nivelul întregii Uniuni Europene, resurse financiare considerabile pentru a oferi sprijin direct tinerilor care nu sunt încadrați profesional și a subliniat că în timpul Comisiei Juncker a fost accelerată implementarea acestui program prin suplimentarea prefinanțării acordate statelor membre cu aproape 1 miliard EUR.

Prin această inițiativă, România mai are la dispoziție, până în 2023, aproape 300 milioane EUR. Din păcate, în șapte ani s-a reușit cheltuirea a mai puțin de 6 milioane EUR (2% din acești bani)“, a subliniat europarlamentarul român.

Fondurile la care face referire Corina Crețu fac parte din programul financiar multianual 2014-2020 în cadrul căruia României și celorlalte state membre li se aplică regula “N+3” prin care sumele alocate pot fi accesate cu până la trei ani după încheierea ciclului financiar anterior.