Acţiunile europene au scăzu miercuri aproape de cel mai redus nivel din ultimele patru luni, pe fondul epidemiei de coronavirus care a amplificat temerile referitoare la impactul acesteia asupra creşterii economice globale, companii mari avertizând în privinţa profiturilor, transmite Reuters.

ndicele pan-european STOXX 600 a scăzut miercuri cu 2,6%, marcând prima serie de scăderi pe parcursul a cinci zile consemnată după luna iulie.

Cele mai afectate au fost acţiunile companiilor din sectorul călătoriilor, serviciilor financiare, chimie şi tehnologie, care au scăzut cu 3% – 4%.

Pierderile au avut loc după evoluţiile negative ale burselor din Asia şi Statele Unite, autorităţile americane avertizându-i pe americani să se pregătească pentru o posibilă răspândiee a virusului în comunităţi. Virusul a ajuns deja în Spania şi zeci de alte ţări, din Coreea de Sud până în Italia.

Indicele STOXX 600 este tranzacţionat cu 9,4% sub nmaximele record atinse săptămâna trecută. În ultimele patru şedinţe acţiunile la nivel global au pierdut circa 3.000 de miliarde de dolari din capitalizare.

Acţiunile producătorului britanic de băuturi spirtoase Diageo au scăzut cu 3% după ce a estimat un impact de până la 200 de milioane de lire sterline (260 milioane dolari) al epidemiei asupra profitului din 2020.

Titlurile companiilor concurente Remy Cointreau şi Pernod Ricard au coborât cu 4,2%, respectiv cu 2,2%.

Acţiunile grupului alimentar Danone au urcat cu 1,4%, chiar dacă acesta a redus estimările referitoare la vânzări şi marja de profit, din cauza incertitudinilor economice şi a epidemiei de coronavirus.

Titlurile grupului minier Rio Tinto au scăzut cu 1,8%, compania semnalând că epidemia poate crea condiţii dificile în următoarele şase luni.

Potrivit celor mai recente date ale firmei Refinitiv, companiile europene vor raporta un declin de, 1,2% al profiturilor în trimestrul patru, o scpdere mai acentuată decât era anticiat iniţial, ceea ce le-ar  putea bloca într-o scădere a profitulurilor pe tot parcursul unui an.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,35%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,12%, iar indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,44%.