Adrian Severin, fost ministru de Externe si fost puscarias, sustine ca i-a avertizat in trecut pe liderii americani in legatura cu Iranul insa acestia nu l-au ascultat. 

„Dupa interventia militara conceputa de tripleta George Bush Jr, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, in Irak, si inlaturarea regimului lui Saadam Hussein, chipurile de dragul securitatii, dar si al petrolului, insa, in orice caz, nu de dragul democratiei si libertatii, i-am avertizat pe partenerii nostri strategici (intr-o discutie cu secretarul adjunct al apararii, dl Wolfowitz, si nu numai) asupra faptului ca daca nu ii vor recupera pe sunnitii irakieni, tocmai invinsi, si nu ii vor face din inamici aliati in administrarea puterii locale / nationale, vor compromite echilibrul de putere la Golful Persic in favoarea Iranului si vor face partie siitilor pana la Marea Mediterana.

Am avut impresia ca i-am convins, chiar daca si surprins. Se pare insa ca era deja prea tarziu. Tarziu mai ales pentru unii care, avand psihologie americana de mare putere, nu pot intelege de fel psihologia orientala”, spune Severin intr-o postare pe Facebook.

„Sa vii salutat ca eliberator si sa pleci ca ocupant gonit de cei ‘eliberati’, lasand teren liber inamicilor si pe parteneri in deruta. Asta da politica vizionara!”, a scris anterior Severin, comentand decizia parlamentului irakian de a cere retragere retragerea trupelor straine din tara.