Europarlamentarul Rares Bogdan a cerut, joi,  in plenul Parlamentului European ca Romania sa fie primita in Spatiul Schengen, adaugand ca „este inadmisibila blocarea intrarii statului roman in spatiul Schengen, desi indeplineste criteriile tehnice de aderare inca din 2011”. Liderul delegatiei eurodeputatilor romani din grupul PPE a mai subliniat ca Romania „are un presedinte si un guvern PPE, pro-europene si sustinatoare in forta ale statului de drept”.

“Primirea Romaniei in spatiul Schengen nu este un moft. Constat cu tristete ca aproape singura legatura a Romaniei cu spatiul Schengen este ca furnizeaza muncitori sezonieri. Ei nu beneficiaza de standardul de sanatate si siguranta din statul membru unde muncesc, dar asta vom dezbate imediat. Este inadmisibila blocarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen, desi indeplineste criteriile tehnice de aderare inca din 2011.

Totusi, este tinuta la usa desi este un furnizor de euro-optimism. Dezbatem astazi despre un spatiu Schengen functional, dar refuzam sa il consolidam, iar asta pentru ca state ca Olanda, in frunte cu premierul ei, se opun nejustificat de ani de zile intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Apropo, il invit pe domnul Mark Rutte sa verifice portul Rotterdam pe traficul de tigari si evaziunea fiscala. Romania are un presedinte si un guvern PPE, pro-europene si sustinatoare in forta ale statului de drept. Ma intreb: de ce sunt sunt pedepsiti in continuare romanii, desi sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeana?”, a sustinut Rares Bogdan, in plenul Parlamentului European, citat de Calea Europeana.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, propune ca Romania, Bulgaria si Croatia sa adere la Schengen, ca masura de actualizare si consolidare a acestui spatiu. Declaratia a fost facuta in contextul discutiei despre redeschiderea frontierelor europene, dupa ce controlul asupra pandemiei de Covid-19 va permite acest lucru.

Johansson a reamintit ca, atunci cand a fost creat spatiul Schengen de cinci tari in 1985, Zidul Berlinului era inca era un simbol al Europei divizate de Razboiul Rece si milioane de europeni nu puteau calatori in mod liber.