Comisia Europeană a revizuit în creștere puternică prognoza privind evoluția economiei românești în acest an. Potrivit noii estimări, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% anul viitor. Anterior, Comisia estima un avans de doar 3,8% pentru 2021 și 4% pentru 2022.

De ce este important: Economia României a pierdut anul trecut 3,9%, o scădere moderată în raport cu restul țărilor. Pentru acest an, Comisia estimează un avans de 5,1%, al treilea cel mai ridicat după cel al Spaniei (+5,9%) și Franței (+5,7%). Și creșterea economică de anul următor va fi una consistentă, de 4,9%, potrivit estimărilor Comisiei, dar nu va mai fi în topul european.

Pe de altă parte, România este printre țările pentru care CE estimează o recuperară completă a producției economice încă din acest an. Totodată, deficitul bugetar va scădea la 8% din PIB anul acesta, de la 9,2% anul trecut. În 2022, deficitul se va tempera la 7,1% din PIB. Raportul arată însă că principalele îngrijorări privind ritmul de creștere vin dintr-o posibilă evoluție impredictibilă a pandemiei și din posibile întreruperi în aprovizionarea cu vaccinuri.

Deficitul fiscal ar urma, astfel, să scadă de la 9,2% anul trecut, unul dintre cele mai ridicate din UE, care înregistra o medie de 6,9%, la 8% în acest an și la 7,1% anul viitor. Principala contribuție la reducerea deficitului vine din suspendarea creșterii pensiilor cu 40% și a majorărilor de salarii, din tăierea unor bonusuri, precum și din retragerea parțială a unor măsuri de urgență care generau cheltuieli. Un ajutor important îl reprezintă și creșterea mai rapidă a economiei. Pentru anul viitor, creșterea pensiilor după formula standard de indexare și menținerea salariilor bugetarilor la un nivel constant va aduce deficitul la 7,1% din PIB – alte contribuții vin din expirarea măsurilor fiscale și din avansul mai rapid al PIB. Datoria publică va atinge 49,7% anul acesta, de la 47,3% în 2020. În 2022, datoria va depăși 52%. Potrivit previziunilor economice de primăvară, economia UE va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022.

Se preconizează că economia zonei euro va crește cu 4,3 % anul acesta și cu 4,4 % anul viitor. Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc de proporții istorice pentru economiile Europei. Economia UE s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro cu 6,6 % în 2020. Deși, în general, întreprinderile și consumatorii s-au adaptat pentru a face față mai bine măsurilor de izolare, unele sectoare, cum ar fi turismul și serviciile prestate în persoană, continuă să sufere. Inflația este estimată de CE la 2,9% în acest an și la 2,7% în 2022, față de o medie de 1,9%, respectiv 1,5% la nivelul Uniunii. Doar Ungaria și Polonia ar urma să înregistreze rate mai înalte ale inflației în acest an și în următorul. Rata șomajului este estimată să crească de la 5% la finele lui 2020 la 5,2% în acest an și apoi să scadă la 4,8% anul următor. O traiectorie similară este estimată și la nivel european, cu o creștere la 7,6% de la 7,1% și apoi o scădere la 7%.