Eurodeputații PNL Dan Motreanu, Daniel Buda (membri în Comisia pentru agricultură), Mircea Hava și Siegfried Mureșan (membri în Comisia pentru bugete) au depus o serie de amendamente privind despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină africană, pentru care au primit sprijinul întregului grup PPE, potrivit unei postări pe Facebook. 

Aceste amendamente, care au devenit o prioritate pentru PPE, potrivit afirmației eurodeputatului Dan Motreanu, garantează că fermierii români vor fi ajutați imediat ce pesta porcină apare. Astfel, cele 80 de milioane de euro cerute de europarlamentarii români ar trebui să ajungă cât mai repede la fermierii și crescătorii din România și din celelalte state ale Uniunii, imediat după aprobarea bugetului UE.

,Din păcate, din cauza pestei, care a impus restricții la export, și a dezinteresului factorilor de decizie din actualul Guvern, care nu au făcut nimic să limiteze pagubele, prețul cărnii de porc s-a majorat cu până la 30% anul acesta, România fiind în topul scumpirilor preparatelor din porc”, precizează Motreanu. 

În acest sens, Motreanu spune că sprijinirea amendamentelor de întreg grupul politic din care fac parte autorii acestora, ,,ste o primă victorie importantă pe care am obținut-o”.

,,Suntem o delegație mare în cel mai mare grup din Parlamentul European și ne propunem să facem cât mai multe lucruri bune pentru oameni în următorii 5 ani”, încheie eurodeputatul PNL.Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile,  Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia. Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.