artidul Socialiștilor Europeni (PES) se opune încercărilor repetate ale conservatorilor din România de a face schimbări de ultimă oră la procedurile electorale ale țării, în favoareaa agendei proprii.

După ce nu a modificat legea pentru alegerile locale în urmă cu două săptămâni, guvernul român demis a reușit să adopte 25 de decrete într-o singură ședință, cu o seară înainte să se confrunte cu un vot de neîncredere în Parlament. Una dintre aceste ordonanţe de la miezul nopții scurtează drastic timpul admisibil pentru convocarea alegerilor anticipate, punând în pericol organizarea alegerilor corecte și democratice, se arată într-un comunicat al PES.

„Conservatorii din România ar trebui să recunoască faptul că există o nouă majoritate în Parlament și ar trebui să înceteze să încerce să rămână la putere prin schimbări de reguli de ultimă oră. Parlamentul român ieri și-a retras în mod clar încrederea în Guvernul lui Ludovic Orban. Țara are acum nevoie de un nou guvern, care să poată pregăti viitoarele alegeri într-un mod transparent și democratic, fără riscul luării unor decizii de urgență. PSD România și aliații săi sunt singurii capabili să livreze un guvern stabil și puternic pentru a îndeplini această sarcină importantă”, a declarat Sergei Stanishev, preşedintele PES.

PES le cere conservatorilor din România să respecte principiile democratice. Modificarea de ultimă oră a regulilor electorale, fără dezbateri sau încercări de a căuta un consens larg, reprezintă o încălcare clară a recomandărilor Comisiei de la Veneția, se mai arată în comunicatul Socialiştilor Europeni.