Cele 24 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii din UE trebuie să beneficieze de o strategie coerentă și unitară de relansare economică, a declarat marți eurodeputatul Corina Crețu, atrăgând atenția că în România există aproximativ 500.000 de IMM-uri care riscă falimentul.
“Soluția e reprezentată de investițiile pe termen lung”, a subliniat ea.
Parlamentul European solicită autorităților naționale să ofere, pe lângă sprijin financiar, mai multă consiliere IMM-urilor cu privire la opțiunile pe care le au pentru a face față acestei perioade dificile.
“Foarte vulnerabile în această perioadă au fost întreprinderile din sectorul turistic, precum și din cel cultural și creativ. Tocmai de aceea, Parlamentul European încurajează Comisia să acorde o atenție specială întreprinderilor care funcționează la nivel local, pentru că acestea sunt cele care nu doar generează locuri de muncă, dar conferă și stabilitate economică și socială localității sau regiunii în care funcționează”, a scris ea, pe Facebook.
Potrivit lui Crețu, actuala pandemie a adus cu sine o schimbare fundamentală de logică.
“E nevoie de investiții în inovare, astfel încât întreprinderile să poată identifica mai ușor oportunitățile în situații de acest fel”, a explicat ea.
“Sper ca Guvernul României să înțeleagă nevoia unor investiții majore în acest sector, iar sustenabilitatea, digitalizarea și educația (spre exemplu educație financiară, competențe în achiziții publice, gestionarea creditelor etc.) joacă fiecare un rol fundamental. Pe lângă această poziție a Parlamentului European, Guvernul României are acum la dispoziție sume considerabile de bani pentru a face aceste investiții, prin Mecanismul de Relansare și Reziliență. Să sperăm că va înțelege imensa responsabilitate (dar și oportunitate) – în interesul tuturor cetățenilor”, a conchis Corina Crețu.