Tranziţia verde, Digital, Economie şi competitivitate, Coeziune Socială, Rezilienţă instituţională (reforme instituţionale), Noua generaţie (copii – tineret) sunt cele şase domenii cheie pe care vor fi direcţionate cele 30 de miliarde de euro alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene.

Structura pe aceste şase domenii, astfel încât să fie relevante şi de impact a fost propusă de europarlamentarii USR PLUS (Renew Europe) în Parlamentul European şi adoptată de celelalte grupuri politice mari din PE, deci cu şanse maxime să rămână soluţia finală, după negocierile cu Consiliul.

În ţară, direcţiile pe care se vor aloca aceste fonduri trebuie detaliate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se află acum în lucru la Guvern.

„Este vital ca România să nu lucreze contratimp, adică dacă la Bruxelles am reuşit să impunem această viziune de a aloca fondurile pe 6 direcţii clare – domenii de reformă şi prioritare – Guvernul să se plieze imediat pe acestea pentru a nu pierde timp cu ping-pong de documente respinse şi refăcute”, spune Cristian Ghinea, co-preşedintele delegaţiei USR PLUS în Parlamentul European.

Acesta a mai explicat că este vital să existe o consultare amplă pe Planul Naţional, care nu poate fi al unui singur partid şi nu poate fi lăsat la voia birocraţiei din ministere, pentru a evita să avem din nou „un shopping-list cu proiecte de investiţii rămase, multe dintre ele, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Acest plan nu e al PNL sau al Guvernului, vom negocia acest plan de 30 de miliarde ca parte a negocierilor de intrare la guvernare. Cele 40 de angajamente de guvernare USR PLUS sunt gândite corelat cu aceste surse de finanţare”, mai spune Cristian Ghinea.

„Acest sprijin UE iniţiat pe timpul pandemiei are dublu scop: depăşirea efectelor negative ale crizei sanitare şi, pe de altă parte, rezilienţă – concret, capacitatea noastră de a face faţă la şocuri viitoare. Nu este suficient şi nu ne putem complace să revenim la situaţia dinaintea crizei. Acum avem sprijin să venim cu reforme profunde şi care împing România în avangarda Europei, putem face asta, nu doar să recuperăm mereu decalaje”, a explicat Dragoş Pîslaru, eurodeputat USR PLUS/Renew şi raportor al Parlamentului European pe acest dosar.

Astfel, USR PLUS este primul partid care vine cu propuneri concrete şi eficiente pentru cum trebuie să arate Programul Naţional prin care vor fi cheltuite fondurile de 30 de miliarde de euro pentru Redresare şi Rezilienţă.

De exemplu,

Pe „Tranziţia verde”:

Fără gunoaie în natură (_Introducerea unui sistem naţional de returnare voluntară a ambalajelor, estimare necesar de fonduri: 80-100 milioane euro)

Împăduriri şi combaterea tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor

Reforma gestionării apei, de la sursă la robinet

Pe „Digital”:

Medic şi pacient la un click distanţă. _Constituirea unui Fond Naţional de Inovaţie în Sănătate prin care să fie stimulată dezvoltarea de soluţii digitalizate şi de telemedicină

Cărţile electronice de identitate

Pe „Economie şi competitivitate”:

Clasa de mijloc la sate – susţinerea fermierilor mici şi mijlocii

Autostrăzi pe bune, nu pe hârtie – abordare realistă cu un calcul al costurilor, restructurarea CNAIR, angajarea de profesionişti.