Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a cerut Comisiei Europene sprijin tehnic pentru pregătirea aderării în cel mai scurt timp a României la Zona Euro. „I-am solicitat comisarului european pentru Economie, Paolo Gentiloni, implicarea Comisiei în pregătirea paşilor necesari pentru acceptarea României, alături de Bulgaria şi de Croaţia, în Mecanismul Cursului de Schimb II – anticamera adoptării monedei unice”, a declarat Dan Nica.

„În actualul context economic şi politic, este nevoie de un grad ridicat de stabilitate şi predictibilitate a Zonei Euro”, a subliniat reprezentantul social-democrat în dezbaterea din cadrul Grupului S&D cu oficialul european responsabil pentru Economie.

Dan Nica a punctat, totodată, necesitatea majorării bugetului european pentru intervalul 2021-2027, pentru a putea face faţă noilor provocări sanitare şi economice.

În opinia eurodeputatului PSD, este încurajator faptul că, în termeni de arhitectură, propunerea formulată de Preşedinţia Germană a Consiliului UE şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, menţine structura actuală a fondurilor de relansare economică, ceea ce avantajează România, una din principalele beneficiare ale Politicii Agricole Comune şi a fondurilor de Coeziune.

„De la începutul negocierilor, am atras în mod repetat atenţia că planurile naţionale de relansare şi cheia de alocare a resurselor financiare constituie esenţa problemei actuale, mai ales pentru o economie precum cea românească. Preşedintele Iohannis trebuie să promoveze ferm interesul României la Consiliul European din 17-18 iulie, pentru un acord privind alocarea fondurilor europene în funcţie de nevoile statelor membre ale UE”, a declarat Dan Nica.