Eugen Tomac, a declarat, luni, la RFI, că PMP a depus amendamente pe Legea bugetului, în mare parte vizând proiecte de infrastructură, cum ar fi autostrăzile Târgu Mureș-Iași și Ploiești-Brașov. El a mai spus că majoritatea parlamentară e prea slabă pentru ca bugetul să fie dezbătut în Parlament, conform Mediafax.

„Au depus foarte multe amendamente colegii mei, a existat o echipă de negociere, care s-a întâlnit și cu premierul Orban, dar pentru noi, prioritățile au fost legate de infrastructură (…). Colegii mei au depus amendamente pentru a se aloca resurse, astfel încât proiectul autostrăzii Unirii Tg. Mureș-Iași să fie inclus în proiectul de buget, au propus amendamente pentru ca autostrada Ploiești-Brașov să nu mai fie trecută doar la capitolul de bune intenții și obiective asumate, dar nefinanțate”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac, luni, pentru RFI.

Eugen Tomac a adăugat că în mod normal, ar prefera calea dezbaterii în Parlament, pentru Legea bugetului, însă în cazul de față, majoritatea parlamentară nu este foarte puternică.

„Este un demers destul de riscant, având în vedere că discutăm despre legea bugetului, iar bugetul țării totdeauna a fost dezbătut în Parlament. Mai mult decât atât, cred că este esențial să-i lăsăm Parlamentului dreptul de a dezbate. Însă avem aici o situație inedită și anume s-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern și premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-și asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susțin actualul Cabinet. De principiu, sunt de părere că bugetul trebuie dezbătut în Parlament și asumat prin vot. În situația de față, încerc să-l înțeleg pe premier, care aplică această formulă care este permisă de Constituție, de a-și asuma răspunderea pe buget”, a explicat Tomac.

Guvernul va analiza, în ședința de luni, amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Executivul a hotârât să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv pe bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și modificările la OUG 114.

Potrivit ordinii de zi a ședinței Guvernului care va avea loc luni, premierul Ludovic Orban și miniștrii Cabinetului său urmează să analizeze amendamentele depuse de partidele politice la proiectele de lege pentru care Guvernul a stabilit să își asume răspunderea în fața Parlamentului.

Totodată, Plenul Camerei Deputaților și Senatului se va reuni, luni, de la ora 16.00 pentru ca Guvernul să-și angajeze răspunderea în vederea adoptării proiectului de buget pentru 2020.

Termenul pentru depunerea amendamentelor la comisiile pentru buget din Parlament a fost stabilit pentru ora 10.00. Modificările depuse vor fi transmise Guvernului la ora 13.00.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, că Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat, Legea asigurărilor sociale de stat și pe modificarea OUG 114. Șeful Executivului a subliniat că o dezbatere în Parlament ar genera întârzierea bugetului.