Europarlamentarul Eugen Tomac avertizează insistent în legătură cu valul tot mai puternic de falsuri care trec drept adevăr. În contextul actualei pandemii de Covid-19 s-a ajuns până acolo încât teoria potrivit căreia vaccinul omoară oameni a prins foarte puternic. Sunt mase întregi de oameni care le promovează și cred aceste mesaje anulând orice progres al științei printr-un discurs plin de ură:

”Virusul minciunii

Dincolo de incapacitatea decidenților de a lua hotărâri ferme în ordinea priorităților, mai avem o problemă, mult mai gravă și cu efecte catastrofale pentru prezentul și viitorul României.

Atrag atenția de mai bine de un an că suntem expuși unui val de dezinformare fără precedent.

Au apărut mii de pagini pe Facebook și YouTube prin care sunt diseminate mesaje pline de falsuri precum că pandemia nu există sau că leacurile din bătrâni sunt mult mai eficiente decât medicamentele sau, cea mai mare minciună, că vaccinul omoară oameni.

Aceste mesaje sunt, din nefericire, preluate și promovate de zeci de mii de persoane care le cred orbește.

Dezinformarea a ajuns cea mai mare amenințare pentru societatea noastră. Am putut observa cu câtă ușurintă oamenii anulează efortul științei inovatoare. Apariția internetului a revoluționat modul în care ne trăim viața, la fel cum a făcut-o și Facebook, YouTube, Instagram sau TikTok, instrumente prin care astăzi unii oameni, fără nicio remușcare, conștienți sau nu, diseminează asumat cele mai negre falsuri, care duc inclusiv la moarte.

Atacul la sistemul de sănătate și neîncrederea în știință sunt rezultatul unui sistem care a ignorat educația și a încurajat lipsa de transparență, care a născut la rându-i cele mai oribile teorii ale conspirației.

Este momentul ca societății să i se explice în mod convingător că suntem în plin război și pentru a trece cu bine și a rămâne în viață avem două soluții – să ne vaccinam și să nimicim virusul minciunii, devenit între timp cea mai mare amenințare.”, scrie europarlamentarul pe pagina sa de facebook.