Proiectul major de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău” a fost aprobat de către Comisia Europeană – CE, pe 26 octombrie 2020. Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

„Acest nou proiect este cel de al doilea depus de Guvernul PNL pentru care România primeşte finanţare europeană. Aceste investiţii majore în infrastructura României nu ar fi fost posibile fără implicarea Guvernului PNL condus de Ludovic Orban şi sprijinul Comisiei Europene. România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuţie din partea Fondului de coeziune pentru ‘Construcţia variantei de ocolire Bacău’, selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, ‘Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului’ din cadrul programului operaţional ‘Infrastructura Mare’. Mai apoi, ţara noastră a furnizat Comisiei toate informaţiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu, iar Comisia Europeană a aprobat spre finanţare acest mare proiect de infrastructură”, a declarat europarlamentarul Gheorghe FALCĂ.

„Moldova nu este uitată”

FALCĂ a subliniat: „Este deja al doilea mare proiect de autostradă pentru care Guvernul României obţine finanţare din fonduri europene în această toamnă. La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană aproba 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu – Piteşti. Este încă o dovada a faptului ca Moldova nu e uitată. Astfel, prima porţiune de autostradă pentru zona Moldovei, şi anume Varianta de ocolire a Bacăului, beneficiază începând de astăzi de finanţare europeană. Şi asta in condiţiile în care, anul trecut, vechea guvernare PSD a trimis CE documentaţii incomplete, fără planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructură. Iar guvernarea PNL în mai puţin de un an de zile a obţinut cofinanţare europeană pentru ambele proiecte. De data aceasta, reprezentanţii europeni au găsit parteneri de dialog şi iată că munca de echipă şi seriozitatea cu care sunt transmise datele şi informaţiile solicitate de către Comisie dau roade”.