Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan prezintă noul raport de forţe din Parlamentul European, ca urmare a plecării reprezentanţilor Marii Britanii. Grupul PPE, din care fac parte PNL, PMP şi UDMR, a câştigat membri, în vreme ce Grupul S&D, din care face parte PSD, şi Grupul Reniew (USR-PLUS) au pierdut membri. Mureşan susţine că acest lucru este unul bun pentru România.

„După Brexit s-a schimbat raportul de forțe în Parlamentul European: Partidul Popular European a câștigat 5 membri și va avea acum 187 de membri față de 182, cât a avut înainte.

Grupul Socialiștilor a pierdut 6 membri și va avea 148 de membri, față de 154 de membri. Grupul Renew a pierdut 11 europarlamentari și va avea 97 de membri, față de 108 membri cât a avut înainte.

În continuare cele 3 mari grupuri din Parlamentul European, PPE, Socialiștii și Renew, au majoritate absolută, dar raportul de forțe în cadrul acestei majorități este schimbat în favoarea PPE și în defavoarea celor două grupuri.

Este un lucru bun pentru România fiindcă delegația Partidul Național Liberal este una dintre cele mai puternice și mai influente delegații naționale din Grupul PPE.

Cu cât Grupul PPE este mai mare, cu atât vocea României se aude mai puternic la Bruxelles”, scrie Siegfried Mureşan pe Facebook.

Consecinţele concrete ale ieşirii Marii Britanii din UE, pentru cetăţeni şi companii, nu vor fi totuşi imediate. Regulile comunitare vor continua să se aplice în timpul unei perioade de tranziţie, prevăzută să se încheie la sfârşitul anului şi în care Londra şi Bruxellesul îşi vor negocia viitoarea relaţie, în principal comercială.