Europarlamentarul Cristian Bușoi îi cere președintelui ANRE să-și depună mandatul pentru modul în care a gestionat momentul liberalizării pieței de energie. Șef la ANRE este Dumitru Chiriță, fost deputat PSD. Chiriță conduce instituția din 2017, iar la momentul în care a ajuns președinte PNL și USR au acuzat politizarea instituției.

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic.

Având în vedere aceasta situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.

Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român”, a spus Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Dumitru Chiriță (57 de ani) este din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început activitatea profesională ca electrician șef de tură la Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990.

După 1990, Chiriță a devenit sindicalist. A ocupat funcția de preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” până în 2000. De asemenea, el a fost șeful Sindicatului Liber Independent „Energia” în perioada 1990-2011 și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical între 1996și 1999.

În anul 2000 Chiriță a devenit membru PSD și a ajuns pentru prima oară în Parlament, fiind votat la Camera Deputaților. Ulterior, a prins mandate de deputat și în 2008, și în 2012 și în 2016, toate din partea social-democraților.