Bugetul României pentru 2020 este bugetul adevărului, al curajului și al asumării, care aduce vești bune și pentru Sănătate, este mesajul transmis de eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, potrivit unei postări pe Facebook.
„PNL și-a asumat guvernarea cu responsabilitate, știind foarte clar care este situația economică în țară, care este adevărul”, spune eurodeputatul român, cu referire la faptul că „în ultimele luni de guvernare ale PSD s-au cosmetizat toate cifrele, s-au lansat cheltuieli exagerate, s-a ascuns situația deficitului (…) pentru a da impresia că țara are o situație bună”.
În ceea ce privește Sănătatea, Guvernul va aloca bani în plus față de bugetul adoptat în 2019, Casa Națională de Asigurări de Sănătate primind 41 de miliarde de lei în loc de 38 de miliarde de lei.
„La ultima rectificare bugetară, CNAS a primit și fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienților cu amiotrofie musculară spinală, care își așteptau medicamentele de câteva luni. Este vorba despre 86 de pacienți: 38 de copii și 48 de adulți, care au nevoie de terapia cu nusinersen, conform evaluărilor medicilor specialiști. Fondurile alocate de Guvernul PNL asigură, de asemenea, și continuitatea tratamentului inițiat, până în prezent, la 66 de copii cu atrofie musculară spinală. Îi felicit pe ministrul Sănătății și pe doamna președinte a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru această realizare.”, scrie Cristian Bușoi.
De asemenea, acesta transmite că accesul rapid al pacienților la tratament este foarte important, „iar Guvernul PNL înțelege bine acest lucru”.
„Prin modificarea protocoalelor de rambursare și de stabilire a prețului medicamentelor, accesul la noile tipuri de terapii poate fi mult îmbunătățit”, deoarece „politica prețului cel mai mic, promovată cu iresponsabilitate de social – democrați, s-a dovedit nocivă pentru pacienți și sistem, ducând la dispariția de pe piață a mii de tratamente”, explică eurodeputatul PNL.
În acest context, Cristian Bușoi consideră „absolut necesară generalizarea contractelor cost – volum – rezultat pentru tratamentele de ultimă generație, care sunt, în general, foarte scumpe”.