Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European anunță că a solicitat de urgență modificări pentru a avea un  Program de sănătate independent finanțat puternic pentru a fi capabil să răspundă la provocările actuale:

”În calitate de responsabil pentru Programul de sănătate al UE 2021-2027, am solicitat de urgență modificări pentru a avea un Program de sănătate independent, cu un buget puternic, care să răspundă tuturor provocărilor de sănătate.

În acest moment al unei crize fără precedent, în care sănătatea tuturor cetățenilor este în pericol din cauza noului coronavirus, care se răspândește rapid, UE are nevoie de un Program de Sănătate independent și ambițios, cu un buget consistent și finanțare continuă, capabil să răspundă realităților cu care ne confruntăm, unor viitoare pandemii sau amenințări de sănătate și care să contribuie la susținerea sistemelor de Sănătate din România și celelalte state membre UE.

Apreciez foarte mult eforturile pe care comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le face pentru a depăși actuala criză medicală, însă suntem cu toții constienți că pentru viitorul sănătății cetățenilor UE avem nevoie de mai mult.

Într-o scrisoare pe care i-am adresat-o atat în calitate de președinte al Comisiei ITRE, dar mai ales ca responsabil pentru Programul de Sănătate 2021-2027, i-am solicitat comisarului Stella Kyriakides ca Programul de sănătate al UE să fie scos din Fondul Social European Plus și reînființat ca Program separat, independent și puternic finanțat, în cadrul următorului cadru financiar multianual 2021 – 2027.

70% dintre cetățenii europeni solicită și se așteaptă la o intervenție tot mai îndrăzneață a UE privind sănătatea. Politicile de sănătate se referă direct la drepturile fundamentale ale cetățenilor, iar criza COVID-19 a dovedit clar că Uniunea Europeană are nevoie de instrumente bine definite și finanțate adecvat.

Pandemiile actuale și viitoare, inegalitățile în accesul la asistența medicală, rezistența antimicrobiană, deficiența de medicamente, prevenirea bolilor, bolile cronice, promovarea sănătății, cercetarea și inovarea în sectorul Sănătății, tehnologiile emergente și prima misiune de sănătate în domeniul cancerului din cadrul programului Orizont Europa reprezintă subiecte de mare interes public care necesită o coordonare consolidată a UE.

Programul de Sănătate trebuie să fie capabil să răspundă rapid tuturor acestor provocări de sănătate, iar acest lucru se poate numai cu un Program de Sănătate independent finanțat adecvat și continuu.

Am încredere că atât Comisia Europeană, cât și Consiliul European vor fi alături de cetățeni și vor acorda prioritate politicii europene de sănătate pentru următorii ani.”, anunță oficialul european într-un comunicat remis presei.