Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din PE, a criticat practica prin care comercianții din diferite state UE blochează accesul online la bunuri sau servicii pentru clienții din alte state membre.
”Cu toate că Regulamentul (UE) 2018/302 urmărește să soluționeze problema geoblocării nejustificate, o recentă evaluare efectuată de Comisia Europeană evidențiază slabă implementare a prevederilor regulamentului de către anumite state membre, în special în ceea ce privește cerința privind reședința în etapele de înregistrare și de plată precum și limitările în materie de livrare în cazul achizițiilor transfrontaliere, care afectează în continuare peste 50 % din tentativele de cumpărare”, a precizat eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook.
Cu acest prilej, Dan Motreanu a anunțat că Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentului European va adopta ”o întrebare cu solicitare de dezbatere, prin care vom interpela Comisia Europeană asupra măsurilor concrete pe care urmează să le adopte pentru a asigura o implementare completă și corectă a prevederilor Regulamentul (UE) 2018/302 de către toate statele membre UE, pentru a elimina orice formă de discriminare bazată pe cetățenia sau reședința clientului”.
Practica cunoscută sub numele de ”geoblocare” are loc atunci când comercianții care își desfășoară activitatea într-un stat membru blochează sau limitează accesul la interfețele lor online, precum site-urile de internet și aplicațiile lor, clienților din alte state membre.
O astfel de situație se produce și atunci când anumiți comercianți aplică condiții generale de acces la bunurile și serviciile lor care sunt diferite pentru clienții din alte state membre, atât în mediul online, cât și în cel offline.
Regulamentul prin care consumatorii online nu mai sunt discriminați a intrat în vigoare în 22 martie 2018, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al UE, acesta fiind aplicat începând cu 3 decembrie 2018.
Inițiativa face parte din Strategia pentru Piața Unică Digitală și se alătură altor reușite recente, precum eliminarea taxelor de roaming și acordul privind accesarea serviciilor de conținut online la nivel transfrontalier.
Împreună cu eliminarea tarifelor de roaming și posibilitatea ca oamenii să acceseze de oriunde din UE conținutul online la care sunt abonați (portabilitatea serviciilor de conținut online), aceasta este una dintre inițiativele importante care transformă piața unică digitală într-o realitate și creează noi drepturi digitale pentru toți europenii.