Energia nucleară ar putea primi etichetare ecologică în UE. La Bruxelles se conturează tot mai mult un răspuns afirmativ al experților însărcinați de Comisia Europeană să evalueze dacă UE ar trebui să eticheteze energia nucleară ca investiție ecologică în cadrul Taxonomiei, a declarant miercuri eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).

“Taxonomia reprezintă noua legislație UE care definește ce activități economice pot fi considerate în UE investiții durabile începând cu anul viitor, cu scopul de a stimula investițiile sectorului privat în proiecte ecologice și durabile, în acord cu obiectivele climatice asumate de liderii UE în Consiliul European, printre care și președintele Klaus Ioannis, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în UE cu -55% până în 2030 (comparat cu anul de referința 1990) și atingerea neutralității climatice în 2050”, a menționat Dan Motreanu.

Comisia Europeană intenționează să finalizeze regulile taxonomiei până la data de 21 aprilie 2021.

Etichetarea ecologică a energiei nucleare s-ar datora faptului că acest tip de energie nu generează emisii de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, necontribuind astfel la încălzirea globală, precum și a faptului că depozitarea deșeurilor nucleare în formațiuni geologice de adâncime poate fi efectuată într-un mod adecvat și sigur, evitându-se astfel un impact negativ asupra mediului înconjurător.

“Această este o veste bună pentru România, care în anul 2020 a încheiat un acord interguvernamental cu Statele Unite ale Americii în valoare de 8 miliarde de dolari pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Acordul prevede totodată și cooperarea pe termen lung dintre cele două părți prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România în vederea asigurării în viitor a flexibilității și scalabilității tehnologiilor nucleare“, a mai subliniat europarlamentarul.