Europarlamentatul Daniel Buda (PNL, PPE), prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European, a ținut un discurs în hemiciclul Legislativului privid certificatul UE COVID-19.

„Certificatul digital al UE privind Covid-19 reprezintă răspunsul comun și adecvat la pandemie. Indiscutabil, această criză sanitară ne-a influențat negativ viețile de zi cu zi, iar dimensiunea acesteia a generat reacții diverse din partea statelor membre. Libertatea de mișcare a fost de multe ori îngrădită, la limita regulamentelor europene, generând dificultăți pentru toate sectoarele economice. Certificatul urmărește să faciliteze libera circulație a persoanelor, prin crearea unui cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea acestuia, cât și pentru testarea sau vindecarea de Covid-19”, a transmis deputatul european.

Potrivit eurodeputatului, Uniunea Europeană reprezintă un continent al libertății: „Prin urmare, persoanele care nu sunt vaccinate sau nu doresc să fie vaccinate, își pot exercita în continuare dreptul fundamental la libera circulație, dar cu existența unor limitări, cum ar fi testarea obligatorie și autoizolarea.”