Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, a participat duminică la Cluj-Napoca, alături de primarul Emil Boc și de oficialități locale și județene, la evenimentul organizat cu ocazia Zilei Europei, a Zilei Independenței de Stat și a Zilei Victoriei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cluj-Napoca este un oraș cu adevărat cosmopolit dar mai ales european, nu doar prin prisma fondurilor europene care au fost absorbite și investite eficient de administrația condusă de domnul primar Emil Boc, dar și prin dimensiunea sa medicală, universitară, culturală, artistică și de business, motiv pentru care, Ziua Europei este cu adevărat o sărbătoare importantă pentru comunitatea clujeană”, a transmis acesta pe pagina sa de Facebook. 

„Ziua Europei reprezintă peste 70 de ani de solidaritate europeană, peste 70 de ani de când Robert Schuman a făcut celebra sa declarație, unind țările europene. Scopul său a fost să aducă pace și solidaritate de durată între statele membre, astfel încât acestea să nu se mai întoarcă niciodată la ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Actuala criză de sănătate îi aduce pe europeni în punctul în care trebuie să facă aceeași alegere, de solidaritate și sprijin între state”, a adăugat europarlamentarul.

De asemenea, Daniel Buda a punctat că Ziua Europei este o zi a păcii, a unităţii în diversitate, a comunităţii din care toţi cetăţenii Uniunii Europene fac parte, o zi marcată de o puternică încărcătură istorică, în care trebuie să ne amintim, în primul rând, de toţi cei care, prin eforturi diplomatice consistente, au reuşit să construiască acest proiect european în care fiecare se identifică într-un fel sau altul.

„În actualele momente pe care le-am traversat și le traversăm cu toții, avem datoria de a fi parte la continuarea proiectului european care, de peste 70 de ani, s-a consacrat drept una dintre cele mai puternice structuri economice şi politice din lume şi care a generat pace, libertate şi prosperitate pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni ai săi”, a afirmat acesta. 

Daniel Buda a subliniat că, de 14 ani, România este parte a acestui proiect european şi contribuie la menţinerea Europei unite şi puternice, capabilă să gestioneze cele mai mari provocări ale secolului XXI.

„Tot astăzi, gândurile și inimile noastre trebuie îndreptate către eroii români care, prin patriotismul și vitejia lor, au reușit acum 144 de ani, să redea independența României față de Imperiul Otoman. Fără lupta acestor eroi, poate acum nu vorbeam despre România ca stat democratic, modern dar mai ales stat membru al Uniunii Europene, care s-a aliniat valorilor și crezurilor europene, ca expresie a voinței poporului român”, a conchis europarlamentarul în mesajul său. 

Astăzi se împlinesc 71 de ani de când ministrul de externe al Franței de la acea vreme, Robert Schuman, rostea textul declarației ce îi poartă numele și prin a cărui însemnătate ziua de 9 mai a devenit Ziua Europei pentru a celebra momentul de debut al construcției unificatoare europene.

La un an distanță de când celebra exclusiv virtual și de la distanță Ziua Europei, din cauza pandemiei cu noul coronavirus, Uniunea Europeană marchează acest moment fundamental în istoria sa sub semnul unor noi începuturi. Pe parcursul ultimului an, Uniunea Europeană a convenit asupra celui mai mare buget și pachet de redresare economică din istorie (1.824 de miliarde de euro), care presupune asumarea unor datorii comune, și a devenit “farmacia lumii“, fiind cel mai mare exportator de vaccinuri anti-COVID-19. Astăzi, animată de cadrul festiv al Zilei Europei, liderii Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliului UE și președintele Franței vor deschide lucrările Conferinței privind Viitorul Europei, un demers privit drept un exerciţiu de democraţie deliberativă fără precedent, deschis şi incluziv care să le ofere cetăţenilor din toate categoriile sociale, din întreaga Europă, un cuvânt mai greu de spus în legătură cu ceea ce aşteaptă ei de la Uniunea Europeană, iar opiniile lor ar trebui apoi să contribuie la orientarea direcţiei viitoare a UE şi a politicilor sale.

Totodată, astăzi se împlinesc doi ani de când șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit în România, la Sibiu, în ceea ce a reprezentat primul summit european din istoria UE organizat chiar în solemna zi în care este celebrată Declarația Schuman, și dând naștere “Spiritului de la Sibiu” care statuează proejarea unei singure Europe, de la nord la sud și de est la vest.