Europarlmentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Comisiei Europene de a aproba ajutorul de stat pentru România ce are ca scop sprijinirea și modernizarea sistemelor de încălzire centralizată din țara noastră, astfel încât acestea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie (SRE).

„Salut decizia Comisiei Europene. Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane euro prezentată de România va sprijini investițiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată”, a transmis deputatul european pentru Calea Europeană.

Potrivit eurodeputatului, această schemă de ajutor este „esențială” pentru țara noastră: „Ea va favoriza tranziția de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.”

Reamintim că centrala pe biomasă din Arad a fost începută în timpul mandatului de primar al eurodeputatului Ghorghe Falcă: „Furnizează încălzire pentru mii de oameni. Este un exemplu de soluție care respectă atât normele europene de protejare a mediului, cât și nevoia oamenilor de a se bucura de agent termic. Sper ca orașele și municipiile din România să folosească această oportunitate de finanțare europeană pentru a adopta și implementa soluții europene pentru comunități”, a mai transmis europarlamentarul liberal.

De asemenea, Gheorghe Falcă subliniază că acum este momentul potrivit ca Executivul să prezinte o strategie națională pentru energie verde, iar Asociația Municipiilor din România trebuie să discute „rapid” despre această ofertă de 150 de milioane de euro.