Europarlamentarul Gheorghe Falcă, preşedinte al PNL Arad, cere Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii transparenţă privind dezvoltarea, achiziţionarea şi distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19.

El a afirmat că „este deosebit de problematic faptul că atât Comisia, cât şi statele membre au limitat din punct de vedere juridic publicarea detaliilor contractelor de vaccinare încheiate cu companiile farmaceutice”.
„Transparenţa este un pilon fundamental pentru succesul Strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, de aceea, Comisia şi statele membre ar trebui să îmbunătăţească transparenţa în ceea ce priveşte dezvoltarea, achiziţionarea şi distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19”, arată Gheorghe Falcă, într-un comunicat de presă citat de AGERPRES.

Despre „limitarea” accesului public la datele privind contractele încheiate cu companiile farmaceutice, europarlamentarul PNL/PPE aminteşte că statele şi Comisia Europeană „au finanţat o mare parte a cercetării în domeniul vaccinării, au acoperit costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri, au acordat o autorizaţie de urgenţă şi au achiziţionat vaccinuri din banii publici”.

„Ne dorim să primim răspunsuri concrete privind: publicarea de către Comisie a detaliilor contractelor de vaccinare, măsurile pe care le va lua Comisia pentru ca rezultatele studiilor clinice şi protocoalele potenţialelor cercetări privind vaccinurile împotriva COVID-19 să fie publicate în timp util şi în mod clar, pentru a reduce reticenţa faţă de vaccinare şi a combate dezinformarea. De asemenea, am solicitat Comisiei să publice o evaluare a strategiei UE pentru vaccinurile împotriva COVID-19, revizuind toate elementele în detaliu şi formulând recomandări cu privire la cadrul viitoarelor achiziţii comune ale UE”, transmite Gheorghe Falcă.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul subliniază că „este important ca Uniunea Europeană să continue să dea dovadă de solidaritate cu alte ţări din lume, în special cu cele care fac parte din politica de vecinătate, şi să sprijine eforturile de prevenire şi combatere a virusului COVID-19”.

Gheorghe Falcă a fost raportor alternativ în Comisia pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European pe tema transparenţei UE în achiziţionarea şi distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19.