Parlamentul European va vota în sesiunea plenară din această săptămână poziția sa cu privire la Pactul Ecologic European, principala problemă a acestui obiectiv ambițios fiind faptul că nu ”oferă informații clare despre bani”, precizează eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport a legislativului european.

”Banii pentru finanțarea măsurilor care se vor lua în baza Pactului ecologic trebuie să vină de la Statele membre, nu de la alte linii bugetare importante pentru cetățenii europeni”, avertizează eurodeputatul, într-o postare pe Facebook.

În calitate de coordonator al grupului PPE în Comisia TRAN, Marinescu a redactat dimensiunea referitoare la domeniul transporturilor din rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta și a contribuit la componenta referitoare la industrie.

”Problema cu Pactul ecologic este că nu oferă informații clare despre bani. Se spune că vor fi necesare investiții de 260 de miliarde pentru a se atinge neutralitatea (zero emisii de CO2) în 2050, dar nu se spune de unde vor veni banii. Se vorbește despre un fond de 100 de miliarde de euro – Fondul echitabil pentru tranziția regiunilor dependente de cărbune- și, la fel, nu se spune de unde se iau banii pentru acest fond” a scris eurodeputatul liberal.

În opinia lui Marinescu, finanțarea pentru Pactul Ecologic European și pentru Fondul pentru o tranziție echitabilă va fi obținută din ”banii din alte linii bugetare: coeziune, agricultură, transport”.

”Asta nu este corect! Schimbările climatice necesită măsuri serioase, dar nu populiste. Necesită măsuri luate în baza unor studii de impact. Trebuie să reducem emisiile, dar să păstrăm locurile de muncă. Care este diferența între a muri de cald, și a muri de foame?”,  conchis Marian-Jean Marinescu.