României îi este interzis sa rateze șansa unică de a beneficia de cele 46,3 mld de euro doar din bugetul UE între 2021-2027, trebuind să arate că știe să cheltuie cu cap acești bani, este mesajul transmis de eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), unul dintre cei mai performanți primari din România în contextul dezvoltării locale din fonduri europene.
„Votul Parlamentului European, pentru bugetul UE între 2021-2027, ar trebui să acopere, cel puțin la nivel de speranță și încredere, marile minusuri ale pandemiei care a dus Europa, în ultimele luni, într-o retorică a crizei (…) iar România se află într-o conjunctură mai mult decât prielnică. Între 2021-2027, România poate atrage 46,3 de miliarde de euro, în cadrul CFM. De-acum, e rândul nostru să arătăm că știm să cheltuim acești bani. Într-un cuvânt, dacă vreți, cu cap. Ne este interzis să ratăm această șansă unică de a beneficia de aceste fonduri”, spune eurodeputatul PNL.
Potrivit acestuia, suntem „obligați să investim în oameni care să echilibreze balanța dintre șansa unică pe care o avem și știința de a scrie proiecte, în legislație și în instituții care sunt capabile să direcționeze acești bani într-un mod flexibil, aplicat”. De asemenea, trebuie să „spargem preconcepția belicoasă că românii nu știu, au o democrație plină de vorbărie, totul se face la limita ultimului minut”.
De asemenea, Mircea Hava atrage atenția că „indiferent de componența viitorului guvern, de ce se va întâmpla în parlament, trebuie să alimentăm conturile țării, oferind certitudini românilor și respectând negocierile”.
Pe lângă cele 46,3 mld. de euro din Cadrul Financiar Multianual pentru următorii șapte ani, România poate atrage bani europeni în valoare de până la 30,44 mld. de euro din Mecanismul pentru Redresare și Reziliență, care este nucleul Planului UE de redresaere economică Next Generation EU.
Amintim că Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia timp de 25 de ani, între 1991-1991 și între 1996-2019, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României.