Europarlamentarul Rareș Bogdan face public un caz de exploatare și umilire a muncitorilor români, pe care l-a descoperit în Islanda.

În urma demersurilor sale și ale europarlamentarul Gheorghe Falcă, autoritățile islandeze au luat măsuri. Totuși, acestea s-au dovedit a fi insuficiente, dat fiind că „românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj”.

Astfel, ancheta a scos la iveală o problemă legată de legislația muncii. În acest sens, Rareș Bogdan a anunțat că îi cere ministrului Muncii, Raluca Turcan, „să se gândească dacă nu cumva ar trebuie verificate mai atent firmele care plasează forța de muncă, sau legea să fie mai strictă”.

Postarea integrală a lui Rareș Bogdan:

Un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut! Intervențiile mele și ale colegului europarlamentar Gheorghe Falcă produc efecte. Comisia de Petiții a Parlamentului European, din care facem parte, a verificat plângerea unui grup de români din Islanda, care acuzau condiții improprii de muncă, salarizare, cazare. Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri. Totodată, am verificat firma din Islanda pentru care au muncit românii, dar și dacă nu cumva legea locală a permis aceste abuzuri. Românii ar fi trebuit să fie plătiți fără nicio discriminare, să aibă aceleași condiții de muncă precum cei născuți acolo, să aibă asigurari de sănătate, pensie, șomaj. Ei bine, contractele au fost încheiate abuziv, deci lovite de nulitate. Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală, însă, că este o problemă care ține de legislația muncii. Autoritățile islandeze au oferit muncitorilor români o compensație pentru lunile lucrate, dar după părerea noastră, aceasta trebuia să fie mai mare. Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care ni le-au arătat. În urma tuturor demersurilor făcute de noi, șeful misiunii diplomatice române din Copenhaga, misiune acreditată și la Reykjavik, s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați corect.
Demersurile noastre nu se opresc aici. După ce i-am audiat pe români în Comisia de Petiții și am verificat modul în care se aplică legislația islandeză, vom trimite dosarul Comisiei Europene. Și asta, pentru a promova un act normativ prin care să se asigure că toți muncitorii români au o salarizare decentă, nu mai sunt cazați în spații inumane, le sunt plătite asigurările de sănătate, șomaj, pensie.
Potrivit autorităților islandeze, firma care a plasat forța de muncă a fost amendată și a intrat în faliment. Ancheta noastră a scos la iveală că firma respectivă nu s-a asigurat că vor fi incheiate contracte de muncă în conformitate cu legislația islandeză. Și-a bătut joc de bieții oameni! De altfel îi voi cere colegei mele Raluca Turcan, ministrul Muncii, să se gândească dacă nu cumva ar trebuie verificate mai atent firmele care plasează forța de muncă, sau legea să fie mai strictă. Trebuie să oprim abuzurile – am semnale îngrijorătoare despre practicile unor asemenea societăți, se plâng mulți români”.