Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Florin Cîțu, șeful Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, susține că Ministerul de Externe și ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, și-au asumat trimiterea unei circulare către eurodeputații români, pentru ca aceștia să se opună, în Parlamentul European, implementării unui salariu minim la nivel european. Contactat de Bugetul.ro, prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a infirmat cele transmise de Blocul Național Sindical. Rareș Bogdan a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu există o astfel de recomandare.

Nu există o astfel de recomandare, n-am primit o astfel de recomandare nici de la Reprezentanță, nici de la Ministerul de Externe și nu cred că cineva va da o astfel de recomandare.

Cred că e o teamă nejustificată. Nu știu de unde a apărut o astfel de informație, dar nu se pune problema de așa ceva. Fiecare parlamentar votează cum îi dictează conștiința”, a explicat, pentru Bugetul.ro, Rareș Bogdan.

L-am întrebat pe europarlamentarul PNL/PPE dacă ar vota pentru implementarea unui salariu minim la nivel european, iar Rareș Bogdan ne-a asigurat că o va face.

Doar că, spune liberalul, nu e așa simplu. Trebuie purtat un dialog cu întreg mediul de afaceri, cu sindicatele, precum și cu reprezentanții Guvernului.

Sigur (n.r. – aș vota pentru implementarea unui salariu minim la nivel european)! Numai că trebuie să analizăm foarte serios impactul, trebuie să stăm de vorbă și cu mediul de afaceri. Pentru că sunt chestiuni care țin de buget, trebuie să vorbim și cu Ministerul Finanțelor. E mai complex decât un simplu vot, pentru că implică multe alte aspecte.

Dar eu nu pot să fiu împotriva unui astfel de acțiuni și nici colegii mei. Doar că trebuie să facem toate analizele necesare în așa fel încât să nu dezechilibrăm în niciun fel nici deficitul bugetar și nici cheltuielile.

Trebuie să stăm de vorbă cu mediul de afaceri și cu companiile, pentru că până la urmă o parte ține de stat, dar 3 milioane jumate din angajații români sunt angajați la companii private.

Vom avea un dialog cu mediul de afaceri, cu centralele sindicale, cu reprezentanții Guvernului, pentru că sunt cei care gestionează bugetul național”, a precizat, pentru Bugetul.ro, eurodeputatul liberal.

Nu există o astfel de recomandare!”, ne-a subliniat Rareș Bogdan.