România este țara cu cele mai avansate abilități în materie de apărare cibernetică din Centrul și Estul Europei și nu este de mirat că a fost aleasă să găzduiască Centrul european de competențe în domeniu, a declarat eurodeputatul Rareș Bogdan în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro după ce țara noastră a obținut găzduirea Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice.

“România este țara cu cele mai avansate abilități în materie de apărare cibernetică din Centrul și Estul Europei. Nu mă miră faptul că a fost aleasă să găzduiască Centrul european de competențe în domeniu!”, a afirmat Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE.

El a ilustrat și faptul că performanța românilor a fost recunoscută și de NATO, care a încredințat țării noastre, la Summit-ul din Țara Galilor, misiunea de națiune-lider în ce privește securitatea cibernetică a Ucrainei.

“Ecosistemul cibernetic al Uniunii Europene este crucial pentru securitatea noastră”, a mai subliniat el.

Singurul eurodeputat român membru în Comisia specială a Parlamentului European privind dezinformarea s-a referit astfel și la războiul informațional, despre care a punctat că acesta este “extrem de dur” și “țintește UE pe flancuri vopsite în bastioane ale apărării drepturilor omului, teleghidate din estul apropiat și cel îndepărtat, când în realitate sunt niște campanii de discreditare ce lovesc ritmic în eurosistem”.

Acest război, dus împreună cu atacurile cibernetice clasice, trebuie câștigat. Sunt câteva fronturi: combaterea grupărilor de criminalitate cibernetică, a acțiunilor unor state care luptă perfid, a hackerilor și a teroriștilor. Omenirea s-a mutat online, prin urmare și războaiele, iar aici, România este un general cu patru stele“, a conchis Rareș Bogdan.

Bucureștiul va deveni gazda viitorului Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, România urmând să găzduiască în premieră, pe teritoriul său, o agenție europeană, conform unei decizii luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene. România, singura țară dintre cele candidate care nu găzduiește vreo agenție UE, a concurat cu Belgia (Bruxelles), Germania (München), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia) și Spania (Leon). Bucureștiul a obținut în finală 15 voturi și a devansat Bruxelles-ul, care a primit 12 voturi.