Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE din Parlamentul European, s-a alăturat campaniei europene de conștientizare lansată de EUforTrisomy21, o rețea europeană din care fac parte familii cu membri diagnosticați cu sindromul Langdon-Down, precum și organizații civice.

”În fiecare an se nasc între 3000 și 5000 de copii cu această tulburare cromozomială. Sunt peste 50 de milioane de oameni afectați de boala aceasta, cel puțin atâtea sunt diagnosticate. Ei bine, trebuie să știți că mulți dintre acești oameni sunt discriminați, nu au acces la asistență medicală, depind de cei din jur, iar unii sunt ignorați de autorități”, a tras un semnal de alarmă europarlamentarul român, cu prilejul Zilei mondiale a sindromului Down.

Acesta și-a exprimat aprecierea pentru cei care fac parte din această rețea. ”Munca lor este demnă de respectul nostru total, mai ales că au de luptat nu doar să îmbunătățească atitudini instituționale, dar și mentalități! Prejudecăți. Și nu e ușor”, a mai spus Rareș Bogdan.

În acest context, eurodeputatul a făcut apel la educație, cu ajutorul căreia poatea fi combătută discriminarea celor bolnavi.

”Boala de care societatea trebuie să se vindece este lipsa de empatie. O putem însănătoși prin iubire. Deschide inima, Omule! Te salut și te îmbrățișez din toată inima, David, prietenul meu, și prin intermediul tău, pe toți copiii! Nu sunteți singuri”, a conchis Rareș Bogdan.

Ziua mondială a sindromului Down este marcată la 21 martie, în fiecare an, începând cu 2006. Este o zi de conştientizare la nivel mondial, care a fost recunoscută oficial de Naţiunile Unite din 2011.

”Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar ”Down” provine de la numele medicul englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte de descoperirea cromozomului suplimentar 21, responsabil de această boală.

Potrivit Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.