Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a lansat, în plenul Parlamentului European, un mesaj dur către președintele Turciei, Recep Erdogan: “Nu renunțăm niciodată la interesele Uniunii Europene pentru o poză cu un dictator“. Declarația lui Mureșan vine în contextul „Sofagate”.SHARE

Declarația lui Mureșan, din plenul Parlamentului European, despre relația UE – Turcia, vine în contextul scandalului recent „Sofagate”: la o întâlnire la Ankara, la care Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.

“Am declarat astăzi, la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre relația UE – Turcia că regula numărul unu când reprezentăm Uniunea Europeană pe scena globală este unitatea.Și cea mai mare responsabilitate pentru unitatea Uniunii Europene o are întotdeauna președintele Consiliului European. Este în descrierea postului de președinte al Consiliului European să obțină consens pe plan intern și apoi să prezinte o poziție unită și puternică pe plan extern. Regula numărul doi: nu renunțăm niciodată la interesele Uniunii Europene pentru o poză cu un dictator. Interesele Uniunii Europene trebuie să fie reprezentate clar și puternic în orice situație, chiar și atunci când este mai puțin confortabil“, a afirmat Mureșan. El a mai arătat că relațiile cu Turcia nu pot reveni la normalitate câtă vreme nu sunt respectate drepturile omului. 

 “Drepturile omului reprezintă baza Uniunii Europene așa cum o știm. De aceea, trebuie să apărăm drepturile omului în orice context. Bilanțul recent al Turciei privind drepturile omului este deplorabil. Mesajul adresat Turciei trebuie să fie clar: nu revenim la relații normale atât timp cât drepturile omului nu sunt respectate, atât timp cât egalitatea de gen, libertatea de exprimare, libertatea presei și statul de drept nu sunt respectate. Și prioritatea numărul doi pentru relația cu Turcia este ca statele membre ale Uniunii Europene să fie respectate: trebuie să condamnăm cu toții și pe o voce puternică acțiunile unilaterale repetate ale Turciei în apele Ciprului și Greciei“, a arătat europarlamentarul PNL.