Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a propus, luni, crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro.

Fondul va avea ca obiectiv îmbunătăţirea sistemului medical din Europa pentru a face faţă mai bine unor crize în sănătate de tipul pandemiei de COVID-19.

„Fondul propus de mine va avea doi piloni: primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de ţările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale şi de urgenţă.

Concret, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare ţară în aceste zile de criză vor putea fi decontate din acest fond. Banii ar urma să fie accesibili în următorii doi ani”, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureşan, într-un comunicat de presă.   

„Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Este un instrument care va funcţiona în felul următor: Comisia Europeană va împrumuta aceşti bani de pe pieţele internaţionale, apoi va împrumuta mai departe ţările membre ale UE pentru a face investiţii în sistemul medical şi de sănătate, dar şi în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o ţară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiţii avantajoase şi vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.