Cu sau fără legea certificatului verde, românii au înțeles că vaccinarea e soluția pentru pandemia COVID-19, a declarat duminică, pentru CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE).

”Cifrele ultimelor zile arată clar că cetățenii români au înțeles mesajul ferm al autorităților: cu o medie de aproape 100.000 de vaccinări pe zi cu prima doză, România poate spera la o imunizare de 70% din populația adultă până la sfârșitul acestui an”, a declarat Vasile Blaga.

El este de părere că secretul acestei ținte de imunizare stă în continuarea eforturilor tuturor – autorități, mass-media, formatori de opinie – de a convinge pe fiecare român nevaccinat că această soluție este sigură și verificată împotriva formelor grave de boală generate de COVID 19.

“Ignorați demagogii care susțin opiniile contrare – vă mint și vă manipulează. Ascultați-i pe doctori, ascultați-vă rațiunea!”, a adăugat eurodeputatul PPE.

Pe fondul creșterii semnificative a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19 și a ratei scăzute de vaccinare, a doua cea mai mică din UE, România a activat Mecanismul European de protecție civilă, iar în ultimele trei săptămâni, nouă state membre au oferit asistență României prin intermediul Mecanismului, iar alte două state non-UE au venit în sprijinul României în această privință.

Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 12.526.286 de doze de vaccin, pentru 6.905.744 persoane, dintre care 6.230.467 au primit schema completă şi 833.784 s-au imunizat cu doza a treia.

Tendința de vaccinare a început să crească după noile restricții anunțate de autorități, îndeosebi cele privind prezentarea certificatului verde la diferite activități.

Joia trecută s-a înregistrat un record de imunizări, peste 150.000. Pe 30 octombrie s-au imunizat un număr de aproximativ 89.000 de persoane.