Nu se poate vorbi de o apropiere a relațiilor UE-Turcia atâta timp cât președintele Erdogan continuă să provoace UE și statele sale membre și îndepărtează Turcia de standardele europene. Acesta este mesajul pe care Grupul PPE îl va transmite atunci când va vota astăzi, 22 aprilie, în Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului, un raport care face bilanțul relațiilor dintre Ankara și UE, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, cel care a negociat raportul în numele PPE.

„Nu există nicio îndoială, relațiile UE-Turcia se află la un nivel minim istoric. Pentru a le reconstrui va fi nevoie de restabilirea încrederii și de reevaluarea cadrului relațiilor. Este clar că negocierile de aderare sunt în mare pericol atâta timp cât Turcia refuză să realizeze reforme, subminează principiile statului de drept și drepturile fundamentale și încalcă integritatea teritorială a Greciei și a Ciprului, două state membre ale UE. Nu există loc în UE pentru agresori”, a subliniat eurodeputatul Vlad Nistor, care a negociat Raportul în numele Grupului PPE.

„Același lucru este valabil și pentru modernizarea Uniunii Vamale. Aceasta ar putea fi o modalitate foarte bună pentru Turcia de a-și alinia standardele la cele europene în domenii precum serviciile, achizițiile publice sau dezvoltarea. Dar modernizarea trebuie să fie legată de progresul democratic, drepturile omului și libertățile fundamentale. Văzând lipsa de voință politică din partea guvernului turc, nu vom face niciun progres”, a declarat Nistor.

„Grupul PPE va organiza o dezbatere internă în viitorul apropiat pentru a redefini modul în care vede viitoarele relații cu această țară vecină”, a conchis el.