Europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține miercuri, pe Facebook, că a citit proiectul prin care va fi reglementată starea de alertă în România și se declarată „profund mâhnit” de lipsa de pregătire și claritate privind măsurile care trebuie întreprinse.

„Un proiect scris pe repede înainte, cu multe scăpări și generalități, după cum puteți vedea la capitolul dedicat educației și cercetării. Timpul nu permite dar cred că ar fi fost importantă amendarea acestui capitol. Ce simplu ar fi fost să lucrăm împreună să facem un text serios și la timp pentru români. Dar din păcate iar au fost privilegiate luptele politice.

După cum puteți vedea în text, Guvernul României nu își asumă nimic concret în acest proiect privind modul de organizare al examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, nicio garanție oferită privind accesul la educație digitală pentru cei 900.000 de elevi și studenți cu acces limitat, niciun sprijin pentru cadrele didactice sau formarea lor, nicio măsură pentru creșterea calității sau protejarea efectivă pe timpul cursurilor de pregătire pentru examene, și lista continuă.

Mai mult, cum spune și textul, educația online, impusă ca obligație de Ministerul Educației, se va realiza doar în măsura posibilităților. Mai exact, totul este lăsat la voia întâmplării. La fel se întâmplă și pentru zona de cercetare unde avem proiecte blocate din cauza COVID-19 despre care nu se menționează nimic.

Niciun termen sau angajament clar. Totul este la viitor. Prin proiect înțelegem că profesorii, părinții, elevii, studenții, cercetătorii, unitățile de învățământ și administrațiile locale trebuie să facă tot. Ministerul Educației nimic. Probabil de aceea se folosește conceptul de relaxare după 15 mai. Unii au început deja”, scrie Negrescu pe Facebook.