Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat, duminica noapte, la B1 TV ca PSD nu a strans semnaturile necesare pentru depunerea motiunii de cenzura, in ciuda declaratiilor facute de liderii sai.

„Atunci cand declara PSD asa ceva, e exact pe dos. PSD nu are, astazi, semnaturile necesare si nu are nicio sansa sa dea jos Guvernul Orban, iar noi am pornit pe un drum extrem de calculati, pas cu pas, un sah politico-electoral extrem de inteligent condus de Ludovic Orban pe de o parte, de presedintele Iohannis, prin declaratii extrem de clare, care vin practic de la declaratiile de imediat de dupa castigarea alegerilor prezidentiale, si sustinute de noi ceilalti, incercand sa-i sprijinim in spatiul public tocmai in aplicarea acestui plan.

In orice situatie, PSD a pierdut, PSD nu are sanse, azi, sa dea Guvernul Orban, iar si daca dau jos Guvernul Orban, noi suntem cu planul indeplinit. Mergem inainte pe subiectul anticipatelor.

Sigur, in cazul in care vor reusi sa dea jos Guvernul Orban, desi eu personal ma indoiesc extrem de serios ca au capacitatea aceasta de a aduna 233 de voturi, vom avea surprize pentru ei, pentru ca nu renuntam la (n.r. – alegerea primarilor) doua tururi de scrutin”, a afirmat Rares Bogdan.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat duminica, al Timisoara, ca motiunea de cenzura care este semnata, in prezent, de parlamentari PSD si UDMR va trece.

„Avem pe 28 votul pe – asa cum am promis – eliminarea pensiilor speciale, in dezbatere si pe urma vot final. Pe data de 29 primul-ministru va veni si isi va asuma raspunderea pe alegerea primarilor in doua tururi. Avem trei zile calendaristice sa depunem motiunea. Noi textul motiunii il avem discutat. Este facut. Avem toate semnaturile necesare. In acest moment, au semnat membri ai PSD si ai UDMR”, a spus Ciolacu, intr-o conferinta de presa la Timisoara.

El a subliniat ca demersul nu vizeaza preluarea guvernarii.

„Demersul nostru este pentru a apara un principiu democratic, respectiv sa nu modifici legile electorale, foarte importante in orice stat si in orice colt al lumii, in ultimele sase luni de desfasurare a lor. Cu alte cuvinte, nu ai dreptul sa modifici regulile in timpul jocului. Chiar daca se spune ca mai sunt patru luni – mai sunt patru luni calendaristice -, in cele patru luni sunt 45 de zile de campanie electorala, o luna de depunere a candidaturilor, de mers la tribunal, validare a lor. Cu alte cuvinte, in joc mai este o luna de zile inainte de inceperea tuturor procedurilor. (…) Cred in continuare ca motiunea va trece”, a spus Ciolacu.

Presedintele interimar al PSD a declarat ca in contextul in care presedintele Klaus Iohannis nu accepta propunerea unui guvern de uniune nationala, social-democratii vor astepta propunerea acestuia.

„Nu este un proiect politic in spatele acestei motiuni. Este o motiune speciala, care ne confera acest atribut deoarece prim-ministrul a venit cu asumarea raspunderii. In 30 de ani au fost vreo trei asumari si acum avem vreo sapte, dar fiecare interpreteaza Constitutia si o pune in aplicare cum crede de cuviinta. Eu consider ca este un demers fortat si este un abuz. Asta nu inseamna ca in aceasta sesiune parlamentara PSD impreuna cu alte forte politice nu vor depune alta motiune de cenzura in jurul unui proiect politic. Am si vazut astazi in declaratiile liderului Pro Romania, domnul Victor Ponta, ca si-ar dori o astfel de motiune”, a mai spus Ciolacu.