Republica Moldova trebuie susținută pe parcursul său european, în ciuda încercărilor de destabilizarea a oligarhilor, deoarece aceasta este voința cetățenilor moldoveni, este mesajul transmis duminică de Rareș Bogdan, pe pagina de Facebook, după ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Pahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte și a invalidat guvernul pro-european condus de Maia Sandu.
,,Să fie limpede! Nu putem lăsa Republica Moldova în haos, la dispoziția celor care și-o doresc o feudă, o zonă gri a corupției și criminalității organizate la granița de est a Uniunii Europene! Este crucial ca liderii pro-europeni de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, să fie protejați în fața diversiunilor regimului oligarhic și a războiului hibrid”, este apelul ferm al lui Rareș Bogdan, proaspăt ales pentru un mandat de europarlamentar și șef al delegației române în cadrul grupului PPE din Parlamentul European.
Potrivit acestuia, guvernul condus de Maia Sandu și învestit de parlamentul de la Chișinău sâmbătă este un guvern dedicat intereselor cetățenilor și nu ale politicienilor.
,,Decizia PAS și a Platformei DA din blocul ACUM de a-și asuma guvernarea temporară alături de PSRM nu a fost ușoară, dar Maia Sandu și Andrei Năstase au evaluat care sunt riscurile creșterii instabilității politice din Republica Moldova. Îi salut pentru curajul lor de a-și pune țara mai presus de politicianism”, a punctat Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan consideră că forțele pro-europene de la guvernare, susținut de PSRM, formațiunea președintelui suspendat, Igor Dodon, trebuie să fie unite pentru a rezista presiunii din partea fostei guvernări a PD, partidul oligarhului Vlad Plahotniuc.
,,În acest moment, colaborarea dintre cele trei forțe politice este singura soluție pentru evitarea colapsului. Oligarhul Plahotniuc face presiuni enorme pentru a destabiliza această colaborare, dar democrația are acum o șansă la Chișinău! Maia Sandu și Andrei Năstase s-au dovedit încă o dată a fi patrioți și garanți fermi ai caracterului suveran și unitar al statului, respingând orice discuție despre federalizarea țării”, susține politicianul român.
Pentru Rareș Bogdan, dorința moldovenilor de rând este clară și trebuie respectată:
,,Cetățenii Republicii Moldova susțin masiv parcursul pro-european al țării lor, singurul care le poate asigura șansa la democrație și bunăstare. Foaia de parcurs asumată de liderii europeni, susținuți de PSRM, este fermă: anticorupție, reforme instituționale pentru eliminarea controlului oligarhic, prosperitate. Să-i ajute Dumnezeu!”.
Amintim că Curtea Constituţională a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Pahotniuc, a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, instanța supremă din Republica Moldova a invalidat, sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.
În urma suspendării din funcţie, preşedintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat şi cere ajutorul comunităţii internaţionale.
La rândul său, premierul desemnat, Maia Sandu, a lansat duminică un apel funcționarilor publici, cerându-le acestora să reia luni lucrul și a promis că va desființa ,,controlul politic asupra instituțiilor”. În cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățeni să susțină eforturile noului Guvern legitim.
În urma deciziilor adoptate de Curtea Constituțională, fostul premier Pavel Filip (PD), a preluat interimatul președinției Republicii Moldova și a anunțat dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Acest anunț a venit după ce Curtea a mai a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.