Europarlamentarul Rares Bogdan a postat un mesaj de sustinere pe pagina personala de facebook, in apararea ambasadorului roman la Budapesta, Marius Lazurca.

”Marius Lazurca este unul dintre cei mai buni diplomati pe care ii are Romania astazi. Extrem de nedrept ce i se intampla in relatia cu „radicalul liber” Szijjarto, un tanar politician maghiar care atunci cand nu ii jigneste pe romani sau Romania, cauta prilej de a provoca scandal in relatia cu Romania”, a scris europarlamentarul Rares Bogdan

Reamintim ca ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter s-a supărat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, și a scris un mesaj pe facebook, nu pe canalele diplomatice, în care spune că ”probabil de aici nu se poate cobori mai jos” și ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”.

Nemulțumirea lui Szijjártó Péter a pornit de la un mesaj, rostit lunea trecută de un parlamentar maghiar de opoziție, Szabo Timea, prin care guvernul de la Budapesta era criticat pentru faptul că le trimite maghiarilor din Transilvania, echipamente de protecție. La momentul respectiv, deputata maghiară a fost amenințată, atât în presa oficială, controlată de guvernul de la Budapesta, cât și pe facebook.

În fața acestui val de violență, ambasadorul român la Budapesta, Marius Lazurca, i-a scris un mesaj de susținere deputatei Szabo Timea. ”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț.

Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca, prin care se vede că acesta o susține moral pe Szabo Timea, în fața atacurilor la care este supusă de presa guvernamentală.

Acest mesaj a fost transmis de ambasadorul român pe un grup de wattsup, unde sunt activi mai mulți ambasadori.

În aceste condiții, ministrul de Externe a provocat un scandal diplomatic care nu există, din moment ce ambasadorul român a trimis un mesaj de susține umană, și nu unul prin care ar fi lăudat-o pentru idee. Cu toate acestea, Szijjártó Péter îl face pe ambasadorul român, drept un ”mincinos”.

”Ambasadorului României îi place că sunt partide în parlamentul ungar care gândesc așa. Ambasadorul României, evident, este mincinos, dar e mult mai rușinos că opoziția maghiară și ambasadorul României sunt pe o platformă comună împotriva ungurilor de peste graniță. Așadar, să spunem clar că opoziția maghiară – cu guvernul în rândurile sale – și ambasadorul României o poate înțelege perfect: ungurii care trăiesc dincolo de graniță fac parte din națiunea maghiară, așa că îi vom ajuta pe viitor, așa cum noi am mai făcut-o înainte. Pentru că ungurii de peste graniță pot conta pe guvern”, a scris Szijjártó Péter.