Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a adus vineri, într-o postare pe Faecbook, un omagiu românilor care au căzut victime și s-au jertfit la revoluția care a condus acum 30 de ani la prăbușirea regimului comunist din România.

”Peste o mie de români au căzut victime represaliilor, dintre care câteva sute și-au pierdut viața. Cu trecerea timpului, jertfa lor capătă o semnificație tot mai mare. Mulțumită lor și celor care au avut curajul să înfrunte un aparat de stat represiv, astăzi trăim în democrație, libertate și suntem membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Dincolo de nemulțumirile inerente privind tranziția, ne bucurăm astăzi de drepul de a circula liber, de a ne stabili, de a munci și de a învăța oriunde dorim în Europa”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

”Lor le datorăm mult din ceea ce este România astăzi. În memoria lor și în numele generațiilor viitoare, trebuie să ducem mai departe speranțele de atunci ale poporului român. Responsabilitatea e a noastră, iar orice pas înapoi este o întinare a idealurilor care ne-au animat pe toți la finele anului 1989 și pentru care ei au dat totul. Nu vă vom uita niciodată!”, a mai spus ea.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.