Obiectivul principal de politică externă al președintelui României, Klaus Iohannis, pentru următorii cinci ani este creșterea influenței pe plan extern și a profilului internațional al României, declară deputatul european Siegfried Mureșan (PNL/PPE) într-un interviu despre prioritățile președintelui Klaus Iohannis în domeniul relațiilor externe. Eurodeputatul român mai afirmă că mijloacele prin care președintele Iohannis le are la dispoziție pentru a atinge acest obiectiv sunt consolidarea parteneriatului cu Statele Unite și întărirea rolului țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO.

Cum ați descrie în câteva cuvinte mandatul președintelui Klaus Iohannis în materie de politică externă?

Cuvintele care ar descrie cel mai bine primul mandat al președintelui Iohannis în ceea ce privește politica externă sunt stabilitatea și predictibilitatea. Acestea sunt atuurile politicii externe românești condusă în această perioadă de președintele Iohannis și sunt foarte importante, deoarece partenerii externi trebuie să știe că îți vei duce la îndeplinire angajamentele asumate anterior și că pot conta pe tine.

Într-o perioadă în care PSD schimbă guverne pe bandă rulantă, în care încerca să slăbească justiția și să decredibilizeze România pe plan internațional, singurul interlocutor credibil pentru partenerii noștri internaționali a fost președintele Iohannis.

Președintele Iohannis vorbește în campanie despre România normală. Ce înseamnă această normalitate atunci când vine vorba despre relațiile externe?

Cred că normalitatea despre care vorbește președintele Iohannis și pe care o promovează în campanie s-a văzut deja din primul mandat în ceea ce privește politica externă. În ultimii cinci ani, securitatea României a crescut.

Vedem că, la granițele noastre, avem o Federație Rusă tot mai agresivă, care și-a manifestat tendințele expansioniste inclusiv prin invadarea și anexarea teritoriului unei alte țări. Am văzut riscurile generate de instabilitatea din Orientul Mijlociu care în unele țări din Uniunea Europeană a generat migrație nesustenabilă și chiar terorism. România nu a resimțit aceste riscuri și această instabilitate tocmai datorită modului în care a fost gestionată politica externă a țării de către președintele Iohannis.

Rolul României în NATO a crescut, iar țara noastră contribuie atât cu efective militare, cât și din punct de vedere bugetar la buna funcționare a Alianței. Prezența sporită a militarilor americani pe teritoriul țării noastre reprezintă o garanție suplimentară de securitate pentru România.

Aceste lucruri nu ar fi fost posibile dacă în materie de politică externă, de securitate și de apărare nu aveam un Președinte care să ofere stabilitate și să se bucure de încrederea partenerilor noștri. Aceasta este România normală pe care o promovează Președintele Iohannis.

Care credeți că ar fi cele mai importante obiective strategice ale României pe plan extern în următorii cinci ani și cum le poate atinge Președintele Iohannis dacă va fi reales?

Obiectivul principal de politică externă al Președintelui Iohannis pentru următorii cinci ani este creșterea influenței pe plan extern și a profilului internațional al României. Iar mijloacele prin care putem atinge acest obiectiv sunt consolidarea parteneriatului cu Statele Unite și întărirea rolului țării noastre în Uniunea Europeană și în NATO.

Aceștia sunt pilonii stabilității, securității și prosperității României, iar Președintele Iohannis este singurul candidat care poate contribui la atingerea acestor obiective. Domnia sa are atât experiența, cât și voința necesară pentru a consolida profilul țării noastre pe plan extern.

Este un obiectiv foarte important pentru toții românii fiindcă o politică externă bună aduce beneficii economice concrete pentru oameni. Marile companii caută să investească în țări stabile și predictibile pe plan extern. Iar o țară care atrage marii investiții este o țară cu mai multe locuri de muncă bine plătite pentru locuitori săi.

Ați vorbit despre importanța relației cu Uniunea Europeană. Cum vom reuși să căpătăm mai multă influență în UE și ce poate să facă Președintele Klaus Iohannis?

Vom fi mai influenți dacă vom fi și mai credibili. Observăm că, în ultimii ani, singurul om politic de la București care s-a bucurat de credibilitate și respect la nivelul UE este președintele Klaus Iohannis.

De ce spun acest lucru? Pentru că președintele Iohannis a apărat valorile și principiile europene când guvernele PSD atacau justiția și statul de drept. Tot președintele Iohannis a acționat decisiv pentru susținerea unui român, doamna Laura-Codruța Kövesi, la una din cele mai înalte funcții din Uniunea Europeană, procuror-șef european. În vreme ce PSD făcea tot posibilul să blocheze această numire, Președintele Iohannis, alături de europarlamentarii PNL, au reușit să încline balanța în favoarea doamnei Kövesi.

În următorul an se vor lua decizii importante la nivelul Uniunii Europene și este nevoie ca România să fie reprezentată cu cinste la cel mai înalt nivel: se va agrea viitorul buget european pentru perioada 2021 – 2027; noua Comisie Europeană își va prelua mandatul și deja a anunțat că va veni cu măsuri importante și cu impact la nivelul cetățenilor.

Concluzia mea e simplă: avem nevoie de continuitate și profesionalism. Avem nevoie de un om politic credibil și care poate să obțină lucruri pentru români. De aceea, Președintele Iohannis este de departe cel mai bun candidat și sunt convins că va câștiga alegerile prezidențiale.

În acest context, cum vedeți relația dintre președintele Iohannis și Guvernul României în următorul mandat?

Klaus Iohannis este liderul politic cu cea mai mare credibilitate la nivel european, dar, pentru a obține maximum pe plan extern și la nivel UE, este nevoie și de un guvern credibil. Spre exemplu, Președintele Iohannis va continua demersurile pentru aderarea României la zona euro, la spațiul Schengen, pentru participarea la toate formatele de cooperare consolidată din UE, la fel cum lupta în continuare ca Romania să îndeplinească toate condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Însă este nevoie și de un guvern competent și credibil care să implementeze măsurile ce țin de Guvern pentru a îndeplini toate aceste obiective. Acest lucru a lipsit României în ultimii 3 ani. De aceea, este foarte important că, odată cu reînnoirea mandatului președintelui Iohannis, vom avea și un nou guvern, un guvern proeuropean, un guvern liberal cu care președintele Iohannis să colaboreze strâns pe plan extern.

Cu președintele Iohannis încă 5 ani la Cotroceni și cu un guvern PNL la Palatul Victoria, România poate duce la îndeplinire toate obiectivele majore pe care le avem în relațiile externe.