Europarlamentarul Traian Băsescu a vorbit duminică seară, la Realitatea Plus, despre criza generată de coronavirus, precizând că pentru români este cea mai „actuală criză”. Întrebat despre care criză ar vrea să vorbească întâi, Traian Băsescu a spus: „Cred că cea mai grea prin semnificații, care se prefigurează, este criza migrației. Dar pentru români, cea mai actuală criză poate fi cea a coronavirusului”.

Europarlamentarul a vorbit și despre felul cum s-a procedat în luarea măsurilor pentru prevenirea coronavirusului, lansând săgeți către Raed Arafat.

”Primul român s-a vindecat ca prin miracol, că a luat doar antinevralgice. S-a vindecat în trei zile fără tratament. A fost adus cu mare tam-tam la București, cu Arafat, cu spectacol. Spectacolul va fi când vom fi convinși că avem măsuri să prevenim o epidemie de coronavirus. E o lipsă de curaj în aplicarea măsurilor specifice unei situații de carantină. Cum poți să spui că i-ai lăsat în carantină acasă? Trebuie pregătite spații cu capacități mari de cazare și oamenii să fie puși acolo pe perioada de incubație. Dacă îi pui la domiciliu și îi lași să meargă cu rândul la piață, lucrurile sunt ca și nerezolvate”, a comentat fostul președinte.

Referitor la criticile Ambasadei Italiei față de măsurile drastice luate de țara noastră, Băsescu a declarat: ”Ambasadorul Italiei, să mă scuze, n-are minte. Pierderile economice sunt infinit mai mari decât pierderile pe care le ai impunând o situație de carantină. Pentru că dacă ai ajuns într-o epidemie, ai morți, ai cheltuieli cu zecile de mii de oameni care trebuie tratați și nu ai producție pentru că se închid fabrici, instituții, școli pentru a preveni răspândirea bolii. argumentul economic aici nu funcționează. Domnul ambasador ori a primit instucțiuni de la oameni neinstruiți ori a avut o reacție nefericită”.

Prefigurează o epidemie la noi?

”Eu sper ca România să nu ajungă la o epidemie, dar discutăm peste două-trei luni despre situația coronavirusului. Cred că va evolua la un moment dat foarte rapid pentru că s-au ratat măsurile inițiale. Deocamdată, noi nu avem un focar, avem o întâmplare. Avem trei cazuri în toată țara”.