În contextul reangajării Statelor Unite în relația transatlantică, eurodeputatul Vlad Nistor (PPE, PNL), istoric și profesor al Universității București, a declarat că este esențială noua prezență reală a SUA în Tratatul Atlanticului de Nord (NATO). „Statele Unite au reprezentat întotdeauna principalul actor în Alianța Nord Atlantică și cu siguranță vor reprezenta și în continuare, pentru că altminteri nu se poate”, a punctat acesta într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Acesta a subliniat că reangajarea Statelor Unite în relația transatlantică favorizează conștientizarea necesității implicării tuturor statelor membre în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. 

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat că Statele Unite vor să revitalizeze Alianța Nord-Atlantică și să își reconstruiască parteneriatele îndeosebi cu aliații NATO. Cooperarea între aliaţi este mai importantă în prezent decât în orice alt moment din istoria recentă, a subliniat Antony Blinken, spunând că relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană vor fi cruciale pentru depăşirea provocărilor.

Blinken a avut și o reuniune multilaterală cu șefii diplomațiilor de la Londra, Paris și Berlin, alături de care a reafirmat angajamentul față de NATO, relația transatlantică și aprofundarea cooperării UE-SUA, înaintea reuniunii prin videoconferință a Consiliului European pentru relansarea alianței transatlantice.

Vlad Nistor a ținut să reamintească că lucrurile au devenit complicate odată cu „relativa răceală” față de Marea Britanie în ceea ce privește Brexitul, la care se adaugă și problemele legate de Republica Turcia. Amândouă, atât Regatul Unit, cât și Turcia fiind jucători principali în NATO. 

„Cu siguranță toate aceste lucruri se vor ameliora prin reapariția Statelor Unite, prin reconstruirea strategiilor și înțelegerea faptului că războiul de azi nu mai poate să fie unul tradițional. Orice formă de conflict va lua forme noi, iar atenția specială pe care Alianța o acordă războiului cibernetic și posibilității acestor mijloace de a fi utilizate, ca și formele războiului hibrid, ne vor da puțin mai multă siguranță tuturor”, a conchis eurodeputatul român.