Criminalitatea organizată se extinde în toate zonle Uniunii Europene, iar amenințarea pentru UE și cetățenii săi nu a fost niciodată atât de mare, arată un raport al organizației europene de poliție Europol, publicat luni la Lisabona, arată DPA, citat de Agerpres.

Raportul evidențiază că există un pericol crescut ca infractorii să exploateze, de asemenea, pandemia de COVID-19 și consecințele sale economice și sociale pe termen lung.

Documentul dat publicității cuprinde o analiză exhaustivă, bazată pe mii de cazuri și informații de la anchetatori și servicii de securitate de pe teritoriul Uniunii Europene.

Una dintre concluziile raportului este aceea că 70% din bandele şi reţelele infracţionale sunt active în cel puţin trei state membre UE. Cel puţin 40% dintre bandele infracţionale sunt implicate în traficul de droguri, de departe cea mai răspândită activitate infracţională în UE.

Bandele infracționale sunt organizate precum companiile, cu diferite niveluri de management, peste 80% dintre rețelele infracționale folosind structuri cu afaceri ilegale, în vreme ce cel puțin 60% dintre bande au utilizat mita ca mijloc de a-și continua afacerile.

În raport mai este semnalat că spălarea banilor a fost organizată în mod profesionist și a fost creat un sistem financiar interlop.

Europol atrage atenția că bandele infracționale vor profita de toate posibilitățile pentru a submina economiile europene.