Europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe FALCĂ salută acordul între Parlamentul European şi Preşedinţia germană a Consiliului UE privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) şi Pachetul de Redresare – Generaţia Viitoare, astfel vom ajunge la suma de 80 de miliarde de euro negociată în iulie de preşedintele Iohannis pentru România.

„Negociatorii Parlamentului European au ajuns astăzi la un acord politic cu Preşedinţia germană a Consiliului, în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul Cadru Financiar Multianual, bugetul pe termen lung al UE.

Acordul a fost încheiat în urma unor consultări intensive între Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană, care au fost în desfăşurare de la sfârşitul lunii august. Acesta completează pachetul financiar cuprinzător de 1 824,3 miliarde EUR negociat de liderii UE în iulie, care combină următorul Cadru Financiar Multianual – 1 074,3 miliarde EUR – şi un instrument de redresare temporară de 750 miliarde EUR, generaţia viitoare UE (în preţurile din 2018). Acest acord reprezintă un moment crucial pentru viitorul Uniunii Europene şi a redresării economice a României după această criză pandemică”, a subliniat FALCĂ.

Europarlamentarul PPE explică ce conţine pachetul politic convenit: o consolidare direcţionată a programelor UE, inclusiv Horizon Europe, EU4Health şi Erasmus+, cu 16 miliarde de euro în plus faţă de acordul iniţial din Consiliul, în cursul următoarei perioade financiare, respectând totodată plafoanele de cheltuieli stabilite în concluziile Consiliului European din 17-21 iulie, mai multă flexibilitate pentru a permite Uniunii Europene să răspundă nevoilor neprevăzute şi o mai mare implicare a autorităţii bugetare în supravegherea veniturilor în cadrul Planului de redresare.

„Acordul va fi prezentat statelor membre şi Parlamentului European spre aprobare împreună cu celelalte elemente ale următorului Cadru Financiar Multianual şi al Pachetului de Redresare, inclusiv regimul general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii. Deşi, negocierile interinstituţionale au fost dure şi îndelungate, am reuşit să avem un acord echilibrat, care abordează problemele ridicate de Parlament, respectând în acelaşi timp acordul negociat de Preşedintele României, Klaus Iohannis în cadrul Consiliul European din iulie”, a mai subliniat FALCĂ.

În final, europarlamentarul a transmis că: „Avem nevoie urgentă de un fond de redresare în funcţiune pentru a atenua consecinţele economice cumplite ale pandemiei. Sper că toată lumea înţelege urgenţa situaţiei şi va ajuta acum să deschidă calea pentru implementarea rapidă a bugetului UE şi a pachetului de redresare – nimeni nu are nevoie de noi obstacole şi de alte întârzieri”.